Jurnalul.ro Ştiri Externe China respinge cu fermitate intervenţia guvernului francez în favoarea celor doi canadieni arestaţi

China respinge cu fermitate intervenţia guvernului francez în favoarea celor doi canadieni arestaţi

China a respins cu fermitate, marţi, intervenţia guvernului francez în favoarea celor doi cetăţeni canadieni arestaţi pe teritoriul chinez, în timp ce directoarea financiară a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei, Meng Wanzhou, se află în arest supravegheat la locul de reşedinţă, în Canada, informează AFP.

"Respingem în mod ferm declaraţia Franţei", a afirmat în faţa presei purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, cerându-i Parisului "să respecte suveranitatea judiciară a Chinei".

Luni, Parisul şi-a făcut publică îngrijorarea în legătură cu reţinerea, din 10 decembrie, în China, a fostului diplomat Michael Kovrig şi consultantului Michael Spavor, oficial pentru activităţi "care ameninţă securitatea naţională" a Chinei. Ministerul Afacerilor Externe al Franţei a cerut ca aceştia să fie trataţi "în mod echitabil şi transparent".

Numeroşi observatori consideră că arestarea lor constituie o măsură de represalii după arestarea, la începutul lui decembrie, la Vancouver, a directoarei financiare a Huawei, la cererea justiţiei americane. Washingtonul o suspectează de complicitate la fraudă, în scopul evitării sancţiunilor americane împotriva Iranului.

Făcând ea însăşi legătura între cele două cazuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez a găsit "ciudat" faptul că Franţa se preocupă de acest dosar, în condiţiile în care ea nu a reacţionat şi la arestarea lui Meng Wanzhou. "Aceasta le lasă o proastă impresie chinezilor, (care pot înţelege) că Franţa nu se preocupă decât de canadieni, nu şi de chinezi", a estimat aceasta.

Beijingul a respins deja luni, în mod vehement, apelurile Canadei şi SUA în vederea eliberării imediate a celor doi canadieni. Uniunea Europeană (UE) şi Germania şi-a exprimat la rândul lor preocuparea.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri