Jurnalul.ro Ştiri Justitie Inspectorul șef adjunct al ITM Sibiu, control judiciar pentru fapte de corupție

Inspectorul șef adjunct al ITM Sibiu, control judiciar pentru fapte de corupție

de Redacția Jurnalul    |   

Inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, Radu Lucian, a fost pus sub control judicar, acuzat de fapte de trafic de influență și folosirea de informații care nu sunt destinate publicității. El a avertizat directori și administratori de firme că urmează să fie verificați.

Procurorii din cadrul DNA Alba-Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând de vineri față de Radu Lucian, inspector șef adjunct în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (7 infracțiuni, din care două în formă continuată), trafic de influență și instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Totodată, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și cercetarea în stare de libertate a altor inculpați.

Este vorba de R.C.D. (soția lui Radu Lucian), administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și a lui B.C., persoană fizică fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada aprilie-iulie 2024, Radu Lucian ar fi dezvăluit directorilor unor societăți comerciale și șefilor unor instituții publice de pe raza județului Sibiu informații despre verificările pe care urmau să le desfășoare inspectorii din subordine, cu scopul de a-i preveni, de a evita aplicarea unor sancțiuni contravenționale și de a dispune măsuri împotriva acestora.

„În unele dintre situații, inculpatul Radu Lucian i-ar fi anunțat pe reprezentanții societăților comerciale prin intermediul soției sale care, prin firma pe care o deținea, avea încheiate cu aceștia contracte de prestări servicii de consultanță în domeniul securității și sănătății în muncă, urmărind pe de o parte evitarea aplicării unor sancțiuni contravenționale societăților dar și consolidarea relațiilor comerciale dintre aceste societăți și firma administrată de soția sa”, spun procurorii.

În cazul instituțiilor publice, inculpatul ar fi urmărit prin aceste demersuri încheierea unor contracte de prestări servicii de consultanță în domeniul securității și sănătății în muncă (S.S.M.) pentru societatea administrată de soția sa.

În contextul efectuării unui control de către inspectorii ITM Sibiu la o societate comercială având ca obiect de activitate service auto, vineri, Radu Lucian ar fi intervenit pe lângă aceștia astfel încât societatea respectivă să primească o amendă redusă la jumătate, în condițiile în care amenda ar fi trebuit să fie în cuantum de 40.000 de lei.

În 5 iunie 2024, inculpatul Radu Lucian ar fi intervenit pe lângă un inspector ITM Sibiu impunându-i acestuia să întrerupă controlul pe care îl efectua la societate comercială cu care soția sa se afla în relații contractuale și să nu aplice o sancțiune contravențională respectivei societăți, pentru a nu periclita contractul de prestări servicii dintre cele două societăți, potrivit procurorilor DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații între care: să nu părăsească teritoriul României fără acordul procurorilor DNA, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit faptele, respectiv funcția de inspector șef adjunct al ITM Sibiu.

Lui Radu Lucian i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: coruptie itm control judiciar
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri