Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. Cum prepari bulion de corcodușe

Sfaturi în bucătărie. Cum prepari bulion de corcodușe

de Redacția Jurnalul    |   

Bulionul de corcodușe te ajută să acrești ciorbele în timpul iernii. Se prepară simplu și rapid, din puține ingrediente.

Are un gust acrișor intens, dar mai plăcut decât oțetul. Se folosește mai ales în zonele rurale dinainte ca oțetul sau sucul de lămâie să se afle în preferințele gospodinelor.

Este obținut din corcodușe coapte (galbene, verzi sau roșii). Are o aciditate naturală, cu aromă fructată, ușor aspră, ce adaugă prospețime și un gust autentic mâncărurilor. Bulionul de corcodușe are un gust acrișor intens dar nu înțepător.

Când este adăugat în mâncăruri calde, îmbogățește aroma fără să domine, accentuând gustul vegetal al legumelor ori savoarea cărnii.

Rețetă de bulion de corcodușe

Ingrediente

5 kg corcodușe bine coapte
1 litru apă (pentru fiert)
sare neiodată: 1 linguriță/litru de lichid final.

Mod de preparare

Mai întâi sunt pregătite corcodușele. Se spală bine, se îndepărtează frunzele și codițele, precum și fructele stricate. Dacă ai corcodușe foarte coapte și zemoase, sunt ideale pentru că dau mai multă pulpă și aromă.
Pui apoi corcodușele într-o oală mare, cu un litru de apă, doar cât să nu se prindă. Fierbe-le la foc mic până când fructele se înmoaie complet și încep să se dezmembreze, amestecând din când în când. Bulionul este gata în 20 - 30 de minute.

Fructele fierte se trec printr-o sită de inox, o strecurătoare deasă sau prin storcător cu melc pentru a separa pulpa și sucul de coji și sâmburi.

Obții un piure acru și gros, de culoare intensă. Pune pulpa strecurată într-o oală curată și mai fierbe-o 10-15 minute, pentru siguranță. Învelește recipientele în pături și lasă-le să se răcească lent.

Se păstrează în cămară răcoroasă, ferit de lumină și poate rezista peste un an, dacă a fost fiert și închis corect, potrivit hellotaste.ro.

Cum se adaugă în preparatele culinare

Se adaugă 1–2 linguri la finalul fierberii în ciorbe: de legume, de cartofi, de fasole verde, de lobodă, ciorbă de perișoare.
Se poate folosi și în combinație cu borș, pentru un gust mai complex.
Poți acri și tocănițe ușor dulci sau sosuri (de ceapă, de roșii) pentru o notă echilibrată.
Variante și sfaturi pentru un bulion de corcodușe reușit
Pentru un plus de profunzime, poți adăuga în bulion și câteva roșii verzi sau prune verzi, dacă ai.
Nu folosi oale de aluminiu, aciditatea corcodușelor poate reacționa cu metalul.
Poți păstra  bulionul și în borcane mici (200 ml), ca să le deschizi porționat, fără risipă.

Subiecte în articol: bulion corcoduse
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri