Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. Cum prepari sourdough, "pâinea de bogați"

Sfaturi în bucătărie. Cum prepari sourdough, "pâinea de bogați"

de Redacția Jurnalul    |   

Sourdough, numită și "pâinea de bogați" de către Dana Budeanu, are multe beneficii pentru sănătate și un gust delicios.

Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se poate face și acasă

Aceasta se poate prepara acasă și se obține prin fermentarea naturală a aluatului. Folosirea acestei tehnici tradiționale de panificație implică mai multe etape, ceea ce înseamnă un timp mai lung dar rezultatul final este o pâine delicioasă, cu gust complex și textură aerată.

Cum se prepară sourdough

Maiaua este un amestec de făină și apă care fermentează datorită bacteriilor și drojdiilor naturale din mediu. Este nevoie de făină integrală sau de secară (poate fi și făină albă), apă la temperatura camerei.

Maiaua se face în mai mulți pași:

Ziua 1: Amestecă 50 g făină cu 50 ml apă într-un borcan curat. Acoperă-l cu un capac sau un șervet de bucătărie și lasă-l la temperatura camerei.

Zilele 2-7: Hrănește zilnic maiaua eliminând jumătate din amestec și adăugând 50 g făină și 50 ml apă. Amestecă bine.

După câteva zile, maiaua ar trebui să prezinte bule și să aibă un miros ușor acid. Este gata când își dublează volumul în 4-6 ore după hrănire.

Pregătirea aluatului

Odată ce ai maiaua activă, poți începe să faci pâinea.

Ai nevoie de:

500 g făină (albă, integrală, sau combinație)
350 ml apă (ușor călduță)
100 g maia (aproximativ 2-3 linguri din starterul activ)
10 g sare

Într-un bol mare, combină făina cu apa. Lasă aluatul să stea 30-45 minute. Adaugă maiaua activă și sarea. Amestecă până la omogenizare. Poți frământa aluatul manual sau cu ajutorul unui robot de bucătărie. Dacă lucrezi manual, folosește tehnica stretch and fold (întinde și pliază aluatul) la fiecare 30 de minute, timp de 2-3 ore.

Lasă aluatul să crească într-un loc cald timp de 4-6 ore sau până își dublează volumul. Răstoarnă aluatul pe o suprafață presărată cu făină. Modelează-l în forma dorită (rotundă, ovală etc.). Pune-l într-un coș de dospire (sau într-un bol acoperit cu un șervet pudrat cu făină).

Lasă aluatul să dospească la frigider peste noapte (8-12 ore). A doua zi, se preîncălzește cuptorul la 230°C, împreună cu o oală de fontă sau o tavă grea. Scoate aluatul din frigider și răstoarnă-l în oala încinsă. Crestează aluatul la suprafață (pentru a permite expansiunea).

Acoperă oala cu un capac și coace timp de 20-25 minute. Îndepărtează capacul și mai coace încă 20-25 minute până când pâinea devine aurie și are o crustă crocantă.

Lasă pâinea să se răcească complet pe un grătar înainte de a o tăia. Acest proces ajută la stabilizarea texturii.

Beneficiile sourdough asupra sănătății

Digestia devine mai ușoară pe fondul descompunerii parțiale a glutenului și carbohidraților.

Este bogată în nutrienți ușor de absorbit precum vitamine, minerale, antioxidanți.

Are un indice glicemic scăzut: evită săriturile bruste în zahărul din sânge.

Starea intestinului va fi mai bună deoarece facilitează creșterea bacteriilor utile datorită fermentației naturale varietale.

Aroma este complexă și gustul este mult mai delicios decât al unei pâini obișnuite, potrivit spynews.ro.

Subiecte în articol: paine sourdough
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri