Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să îți plănuiești viața corespunzător când vrei să întemeiezi o familie

Cum să îți plănuiești viața corespunzător când vrei să întemeiezi o familie

Când ai de gând să îți întemeiezi o familie și să ai copii, este indicat să îți faci un plan în prealabil și să iei în calcul fiecare scenariu ce poate apărea. Așadar, pregătește-te atât din punct de vedere mental, dar și financiar. Informează-te, întocmește-ți o listă cu priorități, fă-ți o strategie financiară și ia în calcul aspectele ce țin de logistică. Deci, iată câteva sfaturi utile, care te vor ajuta să faci față rolului de părinte.

Planifică un buget și încearcă să-ți sporești veniturile

Este necesar să te pregătești din timp, pentru că rolul de părinte implică foarte multe responsabilități, așa că ia în calcul orice scenariu posibil. Ia în considerare cheltuielile care vor apărea odată cu venirea pe lume a celui mic. Vezi care este bugetul lunar actual și încearcă să îți sporești veniturile. Caută un loc de muncă mai bine plătit, ia-ți un job part time, cere ajutorul părinților sau vinde anumite obiecte de valoare. Este indicat să ai o rezervă financiară, atunci când va trebui să faci anumite achiziții specifice, pentru a-i oferi bebelușului cele mai bune condiții.

Alege cu grijă mediul în care va crește cel mic

Cu siguranță, copilul tău va avea nevoie de cele mai bune condiții de trai. Așadar, alege cu atenție mediul în care îl vei crește. Asigură-te că locuința ta este suficient de spațioasă, ca să îi amenajezi propria încăpere, că locuiești într-un cartier liniștit, cu spații verzi, unde nivelul de poluare este minim, ca să te asiguri că atât tu, cât și cel mic veți respira aer curat. În consecință, instalează-ți o aplicație care măsoară calitatea aerului și care îți trimite în timp real date exacte despre nivelul de poluare din zona în care locuiești, indiferent că este vorba de București sau de restul țării. În plus, o altă măsură de siguranță pe care poți să o iei este să îți instalezi senzori de poluare de la același producător, ca să știi cu exactitate că pruncul tău va respira un aer curat și că va trăi într-un mediu sănătos.

Pregătește-te din punct de vedere emoțional

Atunci când decizi să devii părinte, viața ta se va schimba pentru totdeauna și va trebui să plănuiești fiecare lucru dinainte, fiindcă timpul nu va fi de partea ta. Deci, o să fii nevoit să te adaptezi în funcție de nevoile pe care le are copilul tău. Probabil că în primele luni o să te odihnești mai puțin, o să fii mai stresat și nici nu vei mai avea timp pentru activitățile tale preferate, fiindcă vei avea altfel de responsabilități. Așadar, gestionează cu atenție aceste momente. Poți, de exemplu, să citești cărți de specialitate și să apelezi la serviciile unui psihoterapeut, ca să te ajute să treci cu bine peste orice moment în care te simți copleșit. În plus, ai putea să le ceri sfatul părinților tăi ori să discuți cu prieteni care au, la rândul lor, copii.

 

Acestea reprezintă doar o parte dintre aspectele de care să ții cont, pentru a-i asigura copilului cele mai bune condiții. De asemenea, ideal ar fi să îți faci planuri de viitor chiar din primele luni de viață ale celui mic. Mai precis, să te gândești la ce grădiniță vrei să-l înscrii, ce activități vrei să desfășoare după aceea, ce fel de sport vrei să practice, ce limbă străină îți dorești să învețe ori cum ai de gând să îți petreci timpul liber alături de el, imediat după ce vii de la muncă. Așadar, asigură-te că ai un plan bine pus la punct, că îi oferi cele mai bune condiții de viață, adică un mediu sănătos, unde să respire aer curat. În plus, stabilește-ți cu atenție bugetul.

 

Sursă foto: Shutterstock.com

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri