Jurnalul.ro Special Dan Constantin, senior-editor Jurnalul, premiat de Uniunea Ziariştilor din România

Dan Constantin, senior-editor Jurnalul, premiat de Uniunea Ziariştilor din România

de Diana Scarlat    |   

În cadrul Galei Premiilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, cu tema „Pandemie și patriotism”, au fost premiați cei mai buni jurnaliști ai anului 2021. Dan Constantin, senior-editor al cotidianului național Jurnalul, a fost unul dintre laureații Galei, primind Premiul pentru întreaga carieră – Opera Omnia.

 Este unul dintre cei mai vechi jurnaliști din România și a făcut parte din echipa care a contribuit, în decembrie 1989, la apariția primului număr din primul ziar din zilele revoluției. A fost cel care a dat „Bun de Tipar” pentru numărul 1 al ziarului „Libertatea”.

Dan Constantin este unul dintre ziariștii din „școala veche”, are o memorie enciclopedică, la fel ca experiența lui jurnalistică. Tratează fiecare subiect cu rigurozitate și a demonstrat, în fiecare articol, editorial sau dezbatere la care a participat, o capacitate de analiză aproape exhaustivă, bazată pe un bagaj de cunoștințe extrem de vast, din toate domeniile. 

Cunoaște foarte bine evoluția fiecărui subiect de presă din ultimele patru decenii, fiindu-i foarte ușor să poată spune poveștile din spatele oricărei știri aparent banale, fie că este vorba despre investigații jurnalistice, anchete ale justiției, analize economice complexe sau despre oamenii care au legătură cu respectivele subiecte și cu evoluția lor în timp.  

Actualul senior-editor al cotidianului Jurnalul și-a început cariera în anul 1967, la ziarul „Tribuna Ialomiței”, apoi a fost ziarist la „Scînteia” și „Informația”. În prima zi a revoluției a făcut parte din echipa ziarului „Libertatea”. La Jurnalul Național a fost redactor-șef adjunct, mulți ani, apoi redactor-șef. „Am învățat foarte multe lucruri de la domnia sa. Pe unele, recunosc, le-am furat, pe altele mi le-a prezentat”, a mărturisit, în cadrul Galei de premiere, purtătorul de cuvânt al UZPR, Lavinia Șandru. „E omul care s-a adaptat noilor provocări şi a ştiut să se arunce şi în online, a ştiut să debarce şi în studioul de televiziune, a ştiut să facă şcoală de presă şi să facă activism în favoarea presei”, l-a descris Adrian Ursu, jurnalist şi director Antena 3 CNN, în cadrul Galei UZPR, în momentul înmânării Premiului pentru întreaga carieră.

Premiile Opera Omnia le-au fost acordate lui Dan Constantin, artistului Sergiu Cioiu şi jurnalistului Cornel Sorescu. In Memoriam, i-a fost oferită o distincţie publicistului, reporterului şi diplomatului Neagu Udroiu, fost director general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES. 

 

În mijlocul evenimentelor

 

Gala Premiilor UZPR a recompensat personalităţi ale presei din România şi diaspora, jurnalişti care au participat la concursul „Pandemie şi Patriotism”. Premiile, stabilite de un juriu alcătuit din profesionişti în domeniu, au fost acordate unor jurnalişti care s-au remarcat prin materialele de presă în toate segmentele domeniului - presă scrisă, online, radio, tv, carte de presă, publicistică. 

În cadrul Galei a fost premiat și corespondentul de război al Antena 3 CNN, Cristi Popovici. La începutul conflictului din Ucraina, Antena 3 a fost singura televiziune din România care a transmis live din mijlocul evenimentelor. O diplomă de excelență i-a fost înmânată și preotului Eugen Tănăsescu, realizator de emisiuni radio și TV, și purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. 

Printre laureații Galei Premiilor UZPR din acest an se mai numără Maria Ţoghină, singura femeie care a condus Societatea Română de Radiodifuziune, Comşa Pompiliu, director executiv al Trustului de Presă „Pompidu” din Galaţi, şi Mihai Pânzaru, profesor expert la şcoala populară de artă „Ion Irimescu”, din cadrul Centrului Cultural Bucovina.

 

In memoriam Doru Dinu Glăvan

 

Ediţia din acest an a Galei Premiilor UZPR a fost dedicată memoriei lui Doru Dinu Glăvan, fostul preşedinte al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, decedat pe 31 octombrie 2021. La eveniment au participat prefectul Capitalei, Toni Greblă, şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Acesta din urmă a transmis un mesaj din partea premierului Nicolae Ciucă, spunând că respectă foarte mult eforturile jurnaliştilor care îşi fac meseria în România „în condiţii extrem de provocatoare, din mai multe puncte de vedere”. 

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este o organizație de presă cu o vechime de peste 100 de ani, care în prezent are 4.300 de membri.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri