Jurnalul.ro Ştiri Politică De ce nu mai cred românii în parlamentari?

De ce nu mai cred românii în parlamentari?

de Marius Gîrlașiu    |   
Cu un Parlament ajuns la cea mai scăzută cotă de încredere de după Revoluţie, aleșii poporului așteaptă „schimbarea la faţă” odată cu alegerile parlamentare din noiembrie. Jurnalul Naţional i-a întrebat pe deputaţi și senatori de ce doar 12% dintre români mai au încredere în vorbele și faptele lor.

Potrivit sondajelor, românii nu mai au încredere în parlamentari și instituţia esenţială a democraţiei. În vara lui 2015, doar 10% dintre români mai credeau în Legislativ, iar spre finalul anului cota se ameliorase la 12%. „Dacă toată lumea a dat cu tunurile în noi? S-a vrut decredibilizarea și slăbirea Parlamentului, care ar trebui să fie tribuna democraţiei”, explică deputatul PSD Ciprian Nica.

„Nu e adevărat că noi protejăm corupţii. Corupţia este într-adevăr un cancer asupra întregii vieţi sociale și economice. Dar s-a forţat nota cu cererile de arestare, arestare, arestare. Se putea institui un control judiciar, că sunt cazuri în care s-au dus în instanţă și n-au fost arestaţi”, explică vicele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. „Parlamentul decontează toate gafele clasei politice. Chiar dacă sunt lucruri care ţin de administraţia locală sau de Guvern, e de vină Parlamentul, dacă nu s-a asfaltat o stradă, e de vină tot Parlamentul”, justifică și deputatul ALDE Bogdan Ciucă, președinte al Comisiei Juridice.

Povara traseiștilor

„În permanenţă Guvernul a încercat să subordoneze Parlamentul. De mai mulţi ani majoritatea parlamentară a fost de acord ca Parlamentul să aibă un rol mai puţin important. Dezbaterea politică a fost eliminată, și aici e vina Parlamentului”, explică și senatorul Puiu Hașotti. Ce e de făcut pentru recâștigarea încrederii? „E o întrebare la care eu mă gândesc demult. Sunt la al treilea mandat, dar de unul singur nu pot face nimic. E nevoie de o mai mare solidaritate între noi, dar nu în sensul de a-l salva pe unul și pe altul”, spune și deputatul UDMR, Mate Andras.

Sesiunea trecută a existat ideea unui grup de lucru special pentru refacerea imaginii Parlamentului. Iniţiativa marca Liviu Dragnea & Alina Gorghiu a rămas însă în aer. „Nu s-a mai auzit nimic despre asta. Am avut legea bugetului, am avut altele. Interzicerea traseismului ar fi o soluţie, în momentul de faţă cam 20% din parlamentari sunt traseiști”, argumenteză vicele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

„Și presa e de vină”

„Cauzele sunt și la noi, și în presă. Mulţi parlamentari nu au puterea să-și susţină punctele de vedere în faţa unor jurnaliști foarte agresivi”, este argumentul senatoarei Cristiana Anghel. Profesoara care a intrat în greva foamei recunoaște că și probleme cu justiţia au dus la declinul dramatic al încrederii în parlamentari.

„La nivel de Parlament avem o sută și ceva cu probleme în justiţie, e enorm pentru o ţară civilizată. Dar pentru ce sunt eu vinovată că ăla a furat acum șapte, opt ani? Ce ai păzit tu, instituţie a statului, până acum? Luăm cazul Șova, de exemplu, care era avocat, deci o chestie particulară. Ce treabă are funcţia de senator cu ce a făcut el atunci?”, continuă senatoarea. Au înţeles însă parlamentarii cerinţele străzii? „Să fim serioși! Strada nu este electoratul. Respectivul protest a fost confiscat de oameni cu interese ascunse”, conchide senatoarea.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri