Situația s-a schimbat pentru cele două monede, în condițiile în care traderii au început să mizeze pe o creștere a dobânzii de 75 de puncte de bază de către Banca Centrală Europeană și au redus șansele pentru o creștere a dobânzii de către Rezerva Federală a Statelor Unite.
Indicele dolarului - care măsoară dolarul în raport cu un coș de șase monede - s-a situat la 108,65 la începutul zilei pe piețele asiatice, după ce a scăzut de la 109,48 în cursul nopții, un nivel care nu a mai fost înregistrat din septembrie 2002.
Euro a crescut ușor cu 0,08%, până la 1,00045 dolari, extinzând creșterea de 0,32% de luni - care a fost cea mai mare din ultimele aproape trei săptămâni - după ce nu a reușit să se mențină deasupra parității în ultima săptămână.
"Euro a găsit o oarecare stabilitate în apropierea parității, fiind ajutat de rapoartele potrivit cărora o majorare de 75 de puncte de bază ar putea fi în cărți la ședința BCE din septembrie", a declarat Sean Callow, strateg valutar la Westpac din Sydney.
"Dar randamentele euro rămân neapetisante, iar adâncirea crizei gazelor din Europa înseamnă că majorările mai agresive ale BCE nu ar face decât să adâncească recesiunea. Ne așteptăm ca EUR/USD să atingă noi minime ale ultimilor 20 de ani în zilele următoare, 0,98 fiind următoarea țintă."
Traderii văd șanse mai mari de 50% pentru o mișcare de 75 de puncte de bază din partea BCE pe 8 septembrie.
Pariurile pentru o majorare de 75 de puncte de bază de către Fed pe 21 septembrie, deși la 70%, au scăzut de la 75% luni.
Cifrele lunare privind locurile de muncă din SUA, care vor fi publicate vineri, vor fi urmărite îndeaproape pentru indicii suplimentare privind perspectivele ratelor.
Euro a fost ajutat și de o retragere a prețurilor europene la gaze, după ce ministrul german al economiei, Robert Habbeck, a declarat că țara umple instalațiile de depozitare a gazelor mai repede decât se aștepta.
(sursa: Mediafax)