Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Atenție la sănătatea pielii. Ce trebuie să știi despre dușul zilnic

Atenție la sănătatea pielii. Ce trebuie să știi despre dușul zilnic

de Redacția Jurnalul    |   

Canicula îi determină pe mulți oameni să facă duș zilnic, însă ce spun oamenii de știință despre cum să evităm iritarea pielii.

Dușul rece sau călduț este o soluție la care apelează mulți oameni atunci când temperaturile sunt ridicate pentru a îndepărta transporația. Totodată, în timpul verii alegem să facem chiar mai multe dușuri pe zi. Deși această soluție ne înviorează, poate fi dăunătoare sănătății. 

Cindy Wassef, medic dermatolog la Spitalul Universitar din Franklin, New Jersey, duşul în fiecare zi poate fi benefic în unele cazuri, dar în altele este bine să-l facem la câteva zile. 

„Un duş pe zi poate fi bine, dar pentru cei care au pielea prea uscată sau predispusă la eczeme, ar putea să o irite şi mai mult, aşa că ar fi mai indicat să o facă de 4 ori pe săptămână şi să se spele parțial în celelalte 3 zile. Duşul prea des, mai ales cu apă fierbinte, poate provoca uscarea pielii”, a explicat specialistul.

Academia Americană de Dermatologie a explicat însă că, dincolo de rutina zilnică, există situaţii în care ar trebui să faci un duş: după înot în mare sau în piscină, după sport şi după transpiraţie abundentă.

De asemenea, duşul dimineaţa te ajută să îndepărtezi toate impurităţile acumulate în pat în timpul nopţii  şi este o modalitate de a începe ziua într-un mod activ dar și relaxant.

Duşul înainte de culcare are şi el avantaje, după cum a explicat Joshua Zeichner, cercetător la departamentul de dermatologie de la Spitalul Mount Sinai din New York:

„Duşul seara îți permite să dormi după ce te-a spălat de toţi germenii, care în acest fel nu se vor aşeza pe cearşaf. Acest lucru este valabil şi pentru cei care suferă de alergii sezoniere: duşul înainte de culcare poate asigura oamenii că au scăpat de orice polen persistent care altfel ar putea declanşa simptome de alergie pe timp de noapte”.

Dr. Christopher Winter, neurolog la Charlottesville Neurology and Sleep Medicine, a explicat că „aşa cum un duş de dimineaţă te ajută săte trezești, un duş de seară te poate ajuta să te relaxezi. Scăderea temperaturii datrită dușului poate contribui de fapt la somn”.

Trebuie să alegi - fie înainte de a merge la culcare, fie după trezire, dar nu ambele.

O întrebare care poate părea iniţial banală, dar în realitate nu este. După cum a explicat dr. Wassef, există o diferenţă substanţială:

„Este indicat să începi mai întâi cu părul, apoi să treţi la corp. Acest lucru se datorează faptului că multe şampoane şi balsamuri de păr conţin ingrediente care sunt hrănitoare pentru acea zonă a corpului, dar care în alte părţi ale pielii pot provoca iritaţii, acnee şi foliculită.

Prin urmare, spălarea mai întâi a părului şi apoi a restului corpului ajută la eliminarea reziduurilor de şampon care ar putea fi iritante”, spune dr. Wassef. 

Cu excepţia cazului în care scalpul este excesiv de murdar sau gras, nu trebuie să-ți speli părul la fiecare duş.

Cele mai importante părţi ale corpului de care trebuie să ai grijă în timpul duşului, explică dr. Wassef, sunt „fesele, axilele şi picioarele. Faţa poate fi curăţată de două ori pe zi cu un demachiant delicat, nu neapărat la duş”, potrivit longevitymagazine.ro.

 
Subiecte în articol: duş vară
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri