Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia franceză înregistrează o creștere slabă în T3, iar inflația atinge un nivel record

Economia franceză înregistrează o creștere slabă în T3, iar inflația atinge un nivel record

Economia Franței a înregistrat o creștere slabă în trimestrul al treilea, în condițiile în care cheltuielile gospodăriilor au stagnat, iar o creștere bruscă a inflației în octombrie a indicat premise nefavorabile în ultimul trimestru al anului, scrie Reuters.

Economia Franței a crescut cu 0,2% în perioada iulie-septembrie, în conformitate cu așteptările pieței, conform datelor preliminare ale agenției oficiale de statistică INSEE.

Inflația ridicată, slăbiciunea exporturilor și riscurile legate de aprovizionarea cu energie vor greva a doua mare economie din zona euro în lunile următoare, au declarat analiștii, chiar în momentul în care Banca Centrală Europeană majorează ratele pentru a domoli creșterea prețurilor.

Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, a declarat că nu vede niciun motiv pentru a-și revizui în scădere prognoza de creștere a PIB-ului de 2,6% în 2022, dar că există semne clare de slăbiciune în întreaga zonă euro.

Villeroy, care este, de asemenea, membru al Băncii Centrale Europene, a declarat că s-au făcut deja progrese "substanțiale" în încercarea BCE de a combate o creștere istorică a inflației.

Franța s-a descurcat mai bine decât vecinii săi în ceea ce privește limitarea creșterii prețurilor, datorită, în parte, plafonării timpurii a prețurilor la energie și a subvențiilor pentru combustibili, însă economiștii au avertizat că cheltuielile mari pe care le face pentru protecția generală a gospodăriilor amână doar problemele.

După două luni consecutive de încetinire a inflației în Franța, care au contrazis tendința generală din zona euro, prețurile de consum au crescut în octombrie. Prețurile la alimente au crescut cu 11,8% pe an, în timp ce prețurile la energie au urcat cu 19,2%.

Pe o bază armonizată la nivelul UE, inflația a crescut cu 1,3% de la o lună la alta, lăsând rata anuală la 7,1% - cu aproape un punct mai mare decât în septembrie și depășind un nivel record pentru Franța, de 6,8%, atins în iulie.

Datele au fost publicate la o zi după ce Banca Centrală Europeană a majorat din nou ratele dobânzilor, îngrijorată de faptul că creșterea rapidă a prețurilor se înrădăcinează. Instituția a majorat dobânda la depozite cu încă 75 de puncte de bază, ajungând la 1,5% - cea mai mare rată din 2009 încoace.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: franta economie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri