Jurnalul.ro Cultură Evenimente ARCUB

Evenimente ARCUB

de Magdalena Popa Buluc    |   

OPEN CALL: Înscrieri pentru Modulul 2 „Arhitectura sistemului cultural în România” al programului de training „Transformarea meseriilor culturale”

Un nou weekend la Străzi deschise, București - Promenadă Urbană #4

#concert: From Classic to Jazz la ARCUB Jazz Live

#expoziție: Prelungirea perioadei de vizitare a expoziției Universul lui Salvador Dalí până la 1 septembrie

#teatru: Bazinul de nord și Cineva are să vină

#ateliere creative pentru copii la ARCUB și Casa Eliad

#proiecții de film I ❤ DOC

Înscrieri pentru Modulul 2 al programului de training „Transformarea meseriilor culturale”

8-24 mai 2024 | ONLINE

Organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în colaborare cu Insula 42.

Până pe 24 mai vă puteți înscrie pentru Modulul 2 „Arhitectura sistemului cultural în România” al programului de training „Transformarea meseriilor culturale”, lansat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în colaborare cu INSULA 42.

Modulul 2, desfășurat online în perioada 3 iunie-8 iulie 2024, are un format pedagogic alcătuit din ateliere și conferințe și se adresează responsabililor de instituții culturale și educative din București, precum și celor care dezvoltă programe culturale și/sau educative în diverse organizații din Capitală. Programul oferă o actualizare a informațiilor esențiale despre legislația și administrația culturală din România și o informare practică pertinentă și riguroasă operatorilor din domeniu cu privire la configurația și instrumentele administrative ale sistemului cultural național.

Directorul pedagogic al cursului este Corina Șuteu, consultant și formator în management și politici culturale cu o experiență de treizeci de ani în domeniu pe plan internațional, iar cursurile și atelierele vor fi susținute de specialiști în domeniu: Irina Cios, Aura Corbeanu, Delia Mucică, Mihaela Păun, Oana Radu, Alexandra-Maria Rigler, Corina Șuteu și Lucian Vărșăndan.

Important:

Înscrierile pentru Modulul 2 al programului se pot face în perioada 8-24 mai 2024 prin completarea formularului disponibil aici. Este obligatorie achitarea taxei de participare în valoare de 500 lei înainte de a primi acceptul pentru participarea la curs.

Informații detaliate despre subiectele abordate, lectori și modalitatea de înscriere în Modulul 2 „Arhitectura sistemului cultural în România” al Programului de training „Transformarea meseriilor culturale” sunt disponibile pe site-ul ARCUB.

Concert From Classic to Jazz - ARCUB Jazz Live

29 mai 2024 | ora 19.00 | ARCUB - Sala Mare

Concertul From Classic to Jazz propune iubitorilor de jazz, la ARCUB – Hanul Gabroveni, pe 29 mai 2024, ora 19.00, un crossover între muzica clasică și jazz. Georgiana Mihăilă (flaut), Cătălin Răducanu (pian), Vlad Rațiu (contrabas) și Bogdan Pop (tobe) vor prezenta, în formula de cvartet, Suitele 1 și 2 pentru flaut și trio de jazz ale celebrului pianist, compozitor, jazzman și dirijor Claude Bolling.

Concertul From Classic to Jazz de la ARCUB – Hanul Gabroveni readuce în atenția publicului unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Claude Bolling în interpretarea contemporană a tinerilor virtuozi.

De la momente de virtuozitate solistică până la interacțiuni energice între instrumentiști, următorul concert din stagiunea ARCUB Jazz Live propune publicului o experiență inedită, în care rigurozitatea muzicii clasice se îmbină armonios cu libertatea și expresivitatea jazzului.

Străzi Deschise, București - Promenadă Urbană

6 aprilie -  13 octombrie 2024

În weekendul 11-12 mai, Calea Victoriei devine locul unde pasionații de cultură și cei dornici de aventură se întâlnesc pentru a sărbători diversitatea și farmecul urban în cadrul evenimentului outdoor „Străzi deschise, București – Promenadă Urbană” #4. Tot în acest weekend, atmosfera vibrantă se extinde și în sectorul 1, pe strada Pajurei, între strada Presei și strada Făurei. Aici, participanții vor fi întâmpinați cu expoziții tematice, spectacole de teatru și o gamă variată de activități creative.

Zone pietonale „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” // 11-12 mai 2024:

l 11 mai: Calea Victoriei, segmentul de drum Bulevardul Dacia – Splaiul Independenței, fără afectarea intersecțiilor, între orele 10:00 și 22:00;

l 12 mai: Calea Victoriei, segmentul de drum Bulevardul Dacia – Splaiul Independenței, fără afectarea intersecțiilor, între orele 11:00 și 22:00;

l 11-12 mai: Sector 1 – Strada Pajurei (între strada Presei și strada Făurei), între orele 10:00 și 21:00.

Calea Victoriei | În weekendul 11-12 mai 2024, pe durata restricțiilor instituite, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe segmentul de drum Bulevardul Dacia, strada Știrbei Vodă, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societății de Transport București va fi deviat, fără afectarea călătorilor.

În weekendurile în care se desfășoară evenimentul „Străzi deschise, București – Promenadă urbană”, traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 23:00 până la ora 09:00.

Pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.

În sectorul 1 al Capitalei, începând de vineri, 10 mai, ora 22:00, până luni, 13 mai, ora 06:00, traficul este restricționat pe strada Pajurei, pe segmentul de drum delimitat de intersecțiile cu strada Presei și strada Făurei, pe ambele sensuri.

UNIVERSUL LUI SALVADOR DALÍ

13 decembrie 2023 - 1 septembrie 2024 | ARCUB - Hanul Gabroveni

Ca urmare a succesului masiv înregistrat în rândul publicului, expoziția „Universul lui Salvador Dalí”, ce prezintă o varietate impresionantă de obiecte de artă ale celebrului artist la ARCUB – Hanul Gabroveni, se prelungește până la 1 septembrie 2024. Programată inițial pentru perioada 13 decembrie 2023 – 12 mai 2024, expoziția organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu HADRAN Events, oferă șansa unică de a explora profunzimile și excentricitățile geniului Salvador Dalí prin sculpturi în bronz și sticlă, litografii, gravuri, ilustrații de carte, miniaturi din aur incrustate cu pietre prețioase, mobilier suprarealist ce poartă amprenta inconfundabilului artist.

Bazinul de nord

13 mai 2024, ora 19.00 | 26 mai 2024, ora 15.00 | ARCUB - Sala Mare

Cea mai recentă producție ARCUB, spectacolul contemporan „Bazinul de nord”, revine pe scena Sălii Mari - Hanul Gabroveni cu noi reprezentații luni, 13 mai, de la ora 19.00, și duminică, 26 mai, de la ora 15.00.

Piesa de teatru „Bazinul de nord” de Rajiv Joseph, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, îi aduce pe aceeași scenă pe actorii Șerban Pavlu și Vlad Lință într-o poveste contemporană despre moralitate, putere și iertare, ce surprinde esența vieții de liceu și aduce în prim-plan problemele de adaptare specifice adolescenței și nu numai.

Cineva are să vină

31 mai 2024, ora 19.00 | ARCUB - Sala Mare

Unul dintre cele mai apreciate spectacole de teatru contemporan, Cineva are să vină, dramă psihologică scrisă de autorul norvegian Jon Fosse, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură 2023, revine pe scena ARCUB pe 31 mai, începând cu ora 19.00.

Spectacolul regizat de Chris Simion-Mercurian îi aduce pe scenă pe actorii Ofelia Popii și Ciprian Scurtea, ce spun povestea unui cuplu aflat în impas. Producția mizează pe mister și suspans, în căutarea esențelor. Un teatru al tăcerilor, o poveste despre (ne)comunicare.

Ateliere creative pentru copii

iunie - iulie 2024 | Casa Eliad

Începând cu 1 iunie și pe tot parcursul vacanței de vară, cei mici sunt invitați să se alăture unei călătorii magice în universul creativ al muzicii și imaginației, în cadrul programului educațional „Creatorii de basme muzicale”, desfășurat la Casa Eliad.

Atelierele educaționale „Creatorii de basme muzicale” sunt concepute pentru a stimula dezvoltarea potențialului creativ al copiilor și vor avea loc în două cursuri interdisciplinare: „Povești muzicale” și „Eroi și legende muzicale latine”. Acestea se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, respectiv 10-14 ani, și vor oferi activități interactive și distractive pentru petrecerea timpului liber într-un mediu armonios.

Ghidați de artiștii Miruna Nagy, harpistă și autoare de povești pentru copii, și Radu Nagy, violoncelist cu o bogată carieră în SUA, Europa și România, participanții vor învăța să îmbine arta, muzica și storytellingul. Vor fi antrenați să creeze propriile opere de artă, povești și melodii, beneficiind de oportunități de exprimare creativă prin sunet, mișcare și imaginație.

Calendarul străvechi #3

Podcast realizat de Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Seria de podcasturi #Calendarulstrăvechi, cu Iulia Gorneanu și Andreea Ciortea, readuce în atenția publicului tradiții precreștine, mituri și legende din vechiul sat românesc asociate sărbătorilor pascale.

Episodul 7 din seria de podcasturi Calendarul străvechi #3, cu Iulia Gorneanu și Andreea Ciortea, prezintă ritualurile și obiceiurile din Săptămâna Luminată: schimbul ritualic de ouă, realizarea coronițelor, udatul semănăturilor, ocolirea hotarului și îngroparea ouălor roșii în pământ pentru belșug și alte practici specifice.

Episoadele Calendarul străvechi #3 pot fi urmărite atât pe canalul de YouTube, cât și în rețelele sociale ale ARCUB, Facebook și Instagram.

EVENIMENTE ÎN PARTENERIAT

I ❤ DOC

18.05-20.05.2024 | ARCUB - Sala Mare

Într-un spin-off la București dedicat documentarului românesc, seria de proiecții și discuții I ❤ DOC, un microfestival de vizionare a filmelor documentare desfășurat de Insula 42, are loc la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Mare, în perioada 18-20 mai.

Top 10 cele mai bune documentare românești post-1989 a fost realizat de echipa festivalului fARAD în rândul comunității de cineaști, participanți și mentori ai festivalului, iar filmele prezentate la ARCUB se remarcă prin recunoașterea și premiile obținute atât la nivel național, cât și internațional.

Programul evenimentului cuprinde și expoziția Milton Glaser: Art Is Work, o inițiativă mai largă de recuperare și promovare a excelenței în două arte vizuale mai puțin mediate public: designul grafic și filmul documentar.

Ateliere de artă dedicate copiilor

13 aprilie - 29 decembrie 2024 | ARCUB - Sala Studio

The Rembrandt Art Experience, în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB, organizează ateliere de artă dedicate copiilor inspirate de arta lui Salvador Dalí. Atelierele se desfășoară pe parcursul anului 2024, la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Studio, în fiecare sâmbătă și duminică, în intervalul orar 11.00-15.00, și sunt adaptate pentru diferite categorii de vârstă și niveluri de experiență.

ICONS

25 mai 2024 | ora 18.30 | ARCUB - Sala Mare

Turneul național al proiectului ICONS, care aduce pe scenă nume consacrate ale scenei românești și internaționale, Matei Ioachimescu (flaut), Irina Rădulescu (marimba), alături de tineri artiști, The Romanian Flute Ensemble și Maria Rizea (tobe), se încheie la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Mare, cu un concert susținut pe 25 mai, de la ora 18:30.

Evenimentul propune publicului un program spectaculos: hiturile unor trupe legendare precum Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses, Aerosmith vor fi prezentate într-o manieră originală, prin intermediul unei miniorchestre de flaute, marimbă bas și tobe.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri