Jurnalul.ro Ştiri Observator 60 de focare de pesta rumegătoarelor mici sunt active la nivel naţional

60 de focare de pesta rumegătoarelor mici sunt active la nivel naţional

de Redacția Jurnalul    |   

Un număr de 60 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) sunt active la nivel naţional, cele mai multe înregistrându-se în judeţul Tulcea, a anunţat, luni, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Din focarele active, opt sunt în exploataţii comerciale, 14 în exploataţii comerciale de tip A, 37 în exploataţii nonprofesionale, iar un focar se află într-o stână.

În focarele afectate sunt 232.927 de animale existente în Baza Naţională de Date a Sistemului de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (BND-SNIIA).

Potrivit sursei citate, în judeţul Tulcea sunt 49 de focare în 10 localităţi din care: şapte exploataţii comerciale, 14 exploataţii comerciale de tip A şi 28 de exploataţii nonprofesionale, cu un total de 212.973 animale; în judeţul Constanţa sunt nouă focare în şase localităţi în exploataţii nonprofesionale cu un total de 6.865 de animale; în judeţul Timiş un singur focar într-o exploataţie comercială cu un total de 12.500 de animale; în judeţul Ialomiţa un singur focar într-o stână cu un total de 589 de animale.

În ceea ce priveşte condiţiile sanitare veterinare pentru comerţul (circulaţia intracomunitară şi exportul) cu animale vii din specia ovină şi caprină, ANSVSA informează operatorii economici care desfăşoară sau intenţionează să desfăşoare activităţi de comerţ intracomunitar sau export cu rumegătoare mici că, pe perioada evoluţiei PRM în România, aceştia vor trebui să respecte, pe lângă regulile de certificare sanitar veterinară, şi obligaţii suplimentare de testare.

În paralel, ANSVSA îşi continuă demersurile pentru renegocierea condiţiilor sanitare veterinare, atât cu ţările de destinaţie existente, cât şi cu altele noi.

Totodată, Autoritatea solicită operatorilor economici din România implicaţi în comerţul cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de instituţie prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a proteja efectivele de rumegătoare mici împotriva acestei boli.

"Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene", transmit reprezentanţii ANSVSA.

Pesta rumegătoarelor mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri