Jurnalul.ro Timp liber Culinar Trucuri pentru un grătar perfect: carne, pește, legume, fructe

Trucuri pentru un grătar perfect: carne, pește, legume, fructe

de Andreea Tiron    |   

De primăvara și până încep ploile la final de toamnă, evadarea din aglomerările urbane pentru câteva ceasuri sau un weekend ori chiar o săptămână de vacanță este una dintre cele mai recomandate variante pentru a ne detașa de problemele zilnice.

Potrivit cumvaplace.ro, chiar dacă nu ești mare fan mici la grătar, tot ai putea să te bucuri de un grill perfect, pentru că o să vorbim despre cum putem pregăti pește, legume sau chiar fructe.

Cum pregătim grătarul

  • Curățați toată cenușa rămasă de la grătarul anterior
  • Încingeți grătarul foarte bine înainte de folosire
  • Curățați-l cu perie de sârmă odată încins
  • Ungeți bine cu grăsime grătarul, înainte de a așeza orice pe el
  • Odată ridicate toate produsele de pe grill, acesta poate fi curățat grosier sau lăsat pur și simplu să se ardă până la capăt

Cum pregătim carnea

  • Scoateți carnea din frigider înainte de a fi pusă pe grill și lăsați-o la temperatura camerei în jur de 20 de minute, altfel se prelungește timpul de gătire și riscați să pierdeți toată suculența cărnii
  • Nu amestecați carnea gătită cu cea crudă! Folosiți vase și ustensile diferite.
  • Marinați în prealabil carnea sau folosiți sosuri condimentate în timpul procesului de gătire. Atenție, însă, dacă sosul conține zahăr, nu îl puneți de la început, pentru că riscați să se ardă repede.
  • Peștele totdeauna se gătește pe partea cu piele, dacă nu este întreg, (fileurile este de preferat să le așezați în folie), iar de obicei pielea rămâne lipită de grătar, așadar nu trebuie să insistați

Legume și fructe pe grătar

  • Ardei grascapiagogoșariardei iute
  • Ceapă roșie
  • Dovleceizucchini
  • Vinete
  • Ciuperci
  • Mere (se potrivesc și cu carnea de pasăre, și cu vita ori porcul)
  • Pere
  • Piersici (cu brânză)
  • Caise
  • Ananas
  • Pepene galben/cu coajă verde

Cum facem?

  • În condiții normale, cărbunii obișnuiți pierd în jur de 40 de grade după 40-60 de minute de ardere, dar cel mai bine socotiți la jumătate de oră, pentru a fi siguri că nu o luați de la capăt
  • Creați zone diferite de căldură: lăsați în mijloc cărbunii încinși, iar pe margini lăsați loc pentru a muta mâncarea, în funcție de temperatură
  • Căldura directă, când focul arde exact sub mâncare, este potrivită pentru preparatele care au nevoie de mai puțin de 20 de minute de gătire (mici, piept de porc, pulpe de pui cu os)
  • Căldura indirectă, când focul nu bate direct, este potrivită pentru gătirea în folie, dar și pentru bucăți mari de carne, groase, care au nevoie de peste 20 de minute de gătire, după formarea crustei (vită cu os, ceafă de porc cu os). Pentru pui, dacă este dezosat, este de preferat să folosiți căldura indirectă, pentru a evita să se usuce 
  • Dacă flăcările scapă de sub control, mutați totul spre margine, până se domolește arderea, apoi puneți la loc
  • Unul dintre cele mai importante motive pentru care mulți iubim bucătăria pe grill este crusta pe care o capătă alimentele. Pentru aceasta, însă, trebuie să respectați nivelul de căldură necesar și să rezistați tentației de a tot întoarce carnea. Abia atunci veți reuși să dobândiți caramelizarea pe care v-o doriți! Ca regulă generală, întoarceți o singură dată alimentele.
  • Nu înțepați carnea pentru a verifica dacă este gătită
  • Odată scoasă de pe grătar, lăsați carnea să stea puțin pentru a permite sucurilor să se reîmbibe
  • Luați alimentele de pe grătar chiar dacă vi se pare că nu sunt chiar făcute la mijloc, pentru că procesul de gătire va continua datorită căldurii emanate de acestea
  • Peștele și vegetalele pot fi gătite și în folie, dacă preferați să fie suculente
  • Fructele și legumele pot fi ușor manevrate dacă le așezați pe bețe de frigărui, de preferat câte două, pentru a nu se răsuci atunci când le întoarceți
  • Atunci când folosiți bețe pentru frigărui, înmuiați-le în apă înainte
  • Legumele și fructele pot fi gătite și într-o formă specială, un fel de tigaie de grill, pentru a nu se împrăștia

Subiecte în articol: gratar trucuri friptura legume
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri