Jurnalul.ro Ştiri Social Fruntași în Europa! Românii au comandat peste 4 milioane de kebab-uri in ultimul an

Fruntași în Europa! Românii au comandat peste 4 milioane de kebab-uri in ultimul an

de Redacția Jurnalul    |   

Popularitatea în rândul românilor a kebabului, un preparat oriental, continuă să crească. Numărul celor care au comandat pe o platformă care conectează utilizatorii cu companii și curieri a crescut cu 9% în ultimul an.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Kebab-ului, Glovo arată că în ultimele 12 luni, utilizatorii aplicației au comandat peste 4,1 milioane de kebab-uri, în creștere cu 13% față de anul precedent. Popularitatea acestui preparat oriental continuă să crească, iar consumatorii devin din ce în ce mai fideli: numărul românilor care comandă kebab a crescut cu 9%, iar volumul total al comenzilor a crescut cu 15% de la an la an.

În medie, românii au comandat 11.200 de kebab-uri pe zi, adică aproximativ 187 de preparate pe oră, ajungând la un consum total de 1.640 de tone de kebab în ultimele 12 luni. Comenzile de kebab ating un vârf seara, la ora 19:00, când 1 din 10 comenzi include un astfel de sortiment. Ora de vârf la care s-au înregistrat cele mai multe produse comandate a fost pe 16 aprilie 2025, la 18:27.

Vinerea este ziua preferată pentru comenzile de kebab, concentrând 16% din volumul mediu săptămânal, iar joia și miercurea completează topul preferințelor. În plus, majoritatea comenzilor sunt plasate în zilele lucrătoare (luni-joi), reprezentând peste 70% din totalul săptămânal. Cea mai aglomerată zi pentru comenzile de kebab a fost vineri, 14 februarie 2025, în timp ce cel mai mare consum de kebab s-a înregistrat în luna martie.

Cel mai popular format de kebab în România rămâne „durum”, ale cărui comenzi au crescut cu peste 30% în ultimul an. În același timp, popularitatea kebab-ului cu brânză a crescut de peste două ori în ultimul an. Nu în ultimul rând, kebab-ul crispy a devenit un preparat tot mai apreciat, cu un avans de 15% în comenzile din ultimele 12 luni.

Bucureștiul conduce detașat topul orașelor cu cel mai mare număr de comenzi de kebab. În plus, Suceava și Pitești se remarcă prin creșteri impresionante ale cererii, de 54%, respectiv 58% față de anul trecut.

Cea mai spectaculoasă performanță individuală vine tot din București: un utilizator a comandat kebab de 225 de ori într-un singur an, un adevărat record în materie de comenzi.

România este lider absolut în Europa de Sud-Est când vine vorba de consumul de kebab, înregistrând cea mai mare cerere din regiune. La nivel global, se clasează pe locul doi în topul țărilor cu cele mai multe comenzi, fiind depășită doar de Polonia, și pe locul trei în ceea ce privește numărul de consumatori, după Polonia și Spania.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: europa romani kebab
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri