Jurnalul.ro Ştiri Externe Furtună devastatoare la Roma! Arcul lui Constantin, avariat de fulger

Furtună devastatoare la Roma! Arcul lui Constantin, avariat de fulger

de Redacția Jurnalul    |   

Arcul lui Constantin, un uriaş arc de triumf construit lângă Colosseum în perioada Imperiului Roman, a fost deteriorat după ce o furtună violentă a lovit Roma, au declarat marţi autorităţile italiene din domeniul conservării monumentelor, informează Reuters.

Într-o declaraţie pentru agenţia de presă Reuters, reprezentanţii Parcului Arheologic Colosseum au confirmat că monumentul a fost lovit de fulger.

Acest arc de triumf a fost construit în secolul al IV-lea d.Hr. pentru a celebra victoria lui Constantin - primul împărat roman convertit la creştinism - asupra rivalului său, Maxentius.

Monumentul are o înălţime de 82 de metri şi este localizat în aceeaşi zonă pietonală în care se află şi Colosseum, o atracţie turistică majoră.

"Un fulger a lovit arcul chiar aici şi apoi a lovit colţul său şi am văzut acea bucată zburând", a declarat un turist pentru Reuters, arătând spre un bloc mare de piatră căzut la pământ.
Imaginile video difuzate de Reuters au arătat şi alte blocuri de piatră şi moloz care zăceau în jurul monumentului, iar personalul parcului arheologic lucra la colectarea lor.

"Toate fragmentele au fost recuperate şi securizate. Evaluarea pagubelor a început deja, iar analizele vor continua mâine dimineaţă", au precizat reprezentanţii parcului arheologic.
Arcul a fost lovit în partea sa sudică, unde lucrările de conservare programate în prealabil au început în urmă cu două zile şi care se vor concentra de acum şi pe repararea daunelor, au adăugat oficialii italieni.

Incidentul a avut loc în timpul unei furtuni violente, care a doborât copaci şi crengi şi a inundat mai multe străzi din capitala Italiei.

Agenţia de Protecţie Civilă a declarat că 60 de milimetri de ploaie au căzut în centrul Romei în mai puţin de o oră, echivalentul cantităţii de precipitaţii căzute în mod normal într-o lună întreagă de toamnă.

Acest episod meteorologic straniu a fost un aşa-numit "downburst" ("rafală descendentă"), a declarat primarul Romei, Roberto Gualtieri, referindu-se la tipul de furtună severă, cu vânturi puternice descendente, despre care se crede că ar fi provocat şi scufundarea iahtului magnatului britanic din domeniul tehnologiei Mike Lynch în largul Siciliei, luna trecută.

"Evenimentul care a lovit Roma este cu adevărat fără precedent, deoarece a fost atât de puternic şi de concentrat într-un timp foarte scurt şi doar în anumite zone ale oraşului, începând cu centrul istoric", a declarat Roberto Gualtieri într-un comunicat.

Agenţia de presă ANSA a citat-o pe consilierul pentru mediu al capitalei Italiei, Sabrina Alfonsi, care a afirmat că precipitaţiile de această amploare au fost complet neaşteptate
şi nu au fost prevăzute de nicio prognoză meteorologică, relatează DPA.

Alte furtuni, însoţite de temperaturi de 32 de grade Celsius, sunt prognozate pentru Roma în zilele următoare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri