Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul va adopta un proiect de lege privind implementarea ajutorului nerambursabil acordat Republicii Moldova

Guvernul va adopta un proiect de lege privind implementarea ajutorului nerambursabil acordat Republicii Moldova

Guvernul urmează să adopte, în şedinţa de vineri, un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Chişinău, la 11 februarie 2022.

"Noul Acord privind programul de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova va reprezenta principalul instrument prin intermediul căruia România va acorda sprijin autorităţilor Republicii Moldova în eforturile acestora care vizează dezvoltarea durabilă şi avansarea pe calea reformelor şi apropierii de Uniunea Europeană. Totodată, asistenţa acordată de România în baza Acordului este de natură să deschidă noi oportunităţi pentru dezvoltarea relaţiilor şi cooperării pe multiple paliere între Bucureşti şi Chişinău, cu beneficii reciproce pe termen mediu şi lung", se arată în expunerea de motive a proiectului.

În şedinţa Executivului va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

"Prezentul proiect de act normativ are ca obiect reglementarea unor măsuri care să conducă la creşterea numărului de clădiri renovate energetic cel puţin moderat. Prin propunerea de act normativ se urmăreşte eficientizarea Programului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, prin introducerea în lista cheltuielilor eligibile a unor lucrări de intervenţie care să conducă la o renovare, cel puţin, moderată, precum şi a cheltuielilor necesare elaborării documentaţiei tehnico-economice. Modificările aduse programului multianual pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe vor conduce la creşterea nivelului de ambiţie în ceea ce priveşte renovarea energetică a acestora, prin obţinerea a cel puţin 30% economii de energie primară, prin stabilirea unei liste actualizate de cheltuieli eligibile pentru renovare moderată sau aprofundată şi prin creşterea nivelului de ambiţie a indicatorilor de performanţă pentru proiectele depuse în cadrul programului", conform notei de fundamentare a proiectului.

Subiecte în articol: guvern
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri