Jurnalul.ro Ştiri Social Încadrările directe fac ravagii în Poliţie: şef de post, traficant de droguri

Încadrările directe fac ravagii în Poliţie: şef de post, traficant de droguri

de Diana Scarlat    |   

Deficitul enorm de cadre, de aproape 28.000 de oameni, care se înregistra acum doi ani, a dus la măsuri extreme, iar situaţia pare scăpată de sub control. Un şef de post dintr-o comună a judeţului Iaşi a fost prins de colegii de la DIICOT, după ce s-a apucat să facă trafic de droguri. Acesta intrase în Poliţie acum doi ani, prin încadrare directă, la vârsta de 35 de ani. Acum se face o amplă anchetă, pentru a se constata dacă cei care i-au verificat dosarul au ţinut cont de activitatea lui anterioară şi dacă avea antecedente. Sindicaliştii din MAI arată că problema principală este metoda încadrării directe în Poliţie, pentru diminuarea deficitului de personal.

După ce un poliţist a fost ucis în Gara Burdujeni, din judeţul Suceava, în 2017, fostul premier, Mihai Tudose, a cerut Ministerului de Interne să întărească patrulele, astfel încât niciun poliţist să nu mai fie singur în misiune, însă felul în care s-a pus în practică această măsură a creat haos. Deşi sindicatele poliţiştilor au cerut să se renunţe la încadrările directe şi să se găsească alte metode de a angaja noi ofiţeri, MAI nu a ţinut cont de problemele semnalate, iar astfel s-a ajuns la cazuri grave. Cel mai recent astfel de caz este depistarea unui tânăr şef de post din judeţul Iaşi, care s-a apucat de trafic de droguri. „Este riscul asumat al ministrului de Interne. Noi ne-am opus acestor încadrări directe. Dosarul de recunoaştere ar trebui studiat şi pe perioada anterioară intrării în Poliţie. Pe de altă parte, o mare problemă este că nu ar trebui să ajungă şef de post cineva care a intrat prin încadrare directă şi are doar doi ani de activitate”, a explicat, pentru Jurnalul, Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

„Pile” şi coruptibili între forţele de ordine

Traficantul de droguri de la Răducăneni, judeţul Iaşi, a făcut, în cei doi ani de activitate, doar un curs de pregătire de patru luni, ca toţi ceilalţi poliţişti încadraţi direct, în ultimii doi ani. Problemele nu sunt noi, situaţii similare descoperindu-se şi în perioada 2004-2006, când s-a procedat în acelaşi fel, tot din cauza problemelor cauzate de deficitul de personal, când au fost descoperiţi în Capitală doi hoţi şi două prostituate, toţi având cazier când au fost primiţi în sistem, pentru că cei însărcinaţi cu verificarea dosarelor nu au fost atenţi. Sindicaliştii din Poliţie spun că problemele sunt mult mai grave acum, pentru că MAI refuză să încadreze tinerii ofiţeri care termină şcolile de Poliţie, facilitând accesul celor care intră prin încadrare directă, iar astfel se poate ajunge la haos în toată ţara. „Noi am cerut să se încadreze în sistem doar oameni pregătiţi şi soluţia a fost reducerea perioadei de pregătire la şcolile de Poliţie, de la 24 de luni, la 12 luni. Acest lucru s-a realizat, la intervenţia noastră, însă se apelează în continuare la încadrarea externă, deşi tinerii ofiţeri care termină şcoala sau chiar Academia nu sunt încadraţi. Pentru funcţii de ofiţeri în zonele operative, în loc să treacă în corpul ofiţerilor cei care au studii superioare în acest domeniu, se apelează tot la sursă externă, nici măcar la cei care fac aceste cursuri de 12 luni, la Şcoala de Poliţie de la Câmpina. Astfel există posibilitatea legală să se introducă în sistem oameni care n-au lucrat nimic în viaţa lor”, mai spune liderul SNPPC.

Nu poţi să fii şef de Poliţie după doi ani de activitate, când nici măcar nu înţelegi bine sistemul. Mai avem o problemă la Zalău, unde e adjunct de şef de IPJ ginerele unui primar, ajuns în sistem tot prin încadrare directă.

Dumitru Coarnă, liderul SNPPC

Problema deficitului de personal în MAI persistă

Anul trecut, MAI a primit o mare lovitură, atunci când modificările legislative au scos din sistem mii de profesionişti care au preferat să se pensioneze. În locul lor au ajuns foarte mulţi neprofesionişti, nu doar tineri care abia au terminat studiile, ci şi oameni care nu ştiu să facă această meserie. „Deficitul este acum de circa 25%, dintre care circa 20.000 în Poliţie, iar la Jandarmerie şi la Pompieri ar mai trebui încă 5.000 de oameni. S-a mai diminuat deficitul, în ultima perioadă, pentru că au ieşit mai mulţi absolvenţi ai cursurilor de 12 luni în Şcoala de Poliţie şi s-au făcut încadrări directe”, explică Dumitru Coarnă.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri