Jurnalul.ro Ştiri Externe Inflaţia din Ungaria, în creştere

Inflaţia din Ungaria, în creştere

de Redacția Jurnalul    |   

Creşterea preţurilor de consum a accelerat puternic luna trecută în Ungaria, în timp ce banca centrală a ţării se apropie de sfârşitul campaniei de reducere a ratelor care se desfăşoară deja de peste un an, raportează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 4%, după ce în aprilie a fost de 3,7%, a anunţat luni biroul de statistică de la Budapesta. Aceasta se compară cu o aşteptare mediană de 4,2% a economiştilor intervievaţi de Bloomberg, estimările variind între 3,7% şi 4,6%. De la o lună la alta, preţurile au scăzut cu 0,1%.

A doua creştere consecutivă a ratei inflaţiei anunţă sfârşitul ciclului de reducere a ratelor de dobândă din Ungaria, care a început în luna mai a anului trecut de la o rată efectivă de 18%. Se aşteaptă ca aceasta să fie redusă la 6,75-7% la şedinţa din iunie a băncii centrale, de la 7,25%, cât este în prezent.

În cadrul şedinţei din iunie s-ar putea face o pauză în ceea ce priveşte campania de reducere a ratelor, întrucât banca centrală consideră că spaţiul de manevră pentru o relaxare suplimentară venită după luna iunie este deosebit de limitat, potrivit viceguvernatorului Barnabas Virag. Banca centrală urmăreşte să menţină o distanţă între rata dobânzii şi nivelul inflaţiei, pentru a proteja moneda ţării.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: inflatie Ungaria crestere prețuri consum
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri