Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: Bineînţeles că ne îngrijorează creşterea creditului de consum

Isărescu: Bineînţeles că ne îngrijorează creşterea creditului de consum

de Redacția Jurnalul    |   

Creditele de consum au depăşit în ultimele luni depozitele populaţiei, iar ascensiunea acestor finanţări este îngrijorătoare pentru banca centrală din perspectiva inflaţiei, reiese din declaraţiile lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„Ritmul anual al consumului populaţiei şi-a continuat ascensiunea, pe fondul creşterii puterii de cumpărare şi a creditelor pentru consum. În ultimele luni creditele de consum au depăşit depozitele populaţiei. Dar, nu înseamnă că populaţia nu economiseşte în continuare”, a spus vineri Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei, relatează ZF.

Întrebat despre cât de îngrijorătoare este această ascensiune a creditelor de consum, guvernatorul a răspuns: „bineînţeles că, din perspectiva inflaţiei, ne îngrojorează”.

Cât despre descurajarea creditelor de consum în condiţiile în care veniturile au crescut şi cresc, „nu va fi o treabă foarte uşoră”, a adăugat guvernatorul BNR.

Totouşi, Isărescu a adus în discuţie posibilitatea ca BNR să înceapă să sterilizeze lichiditatea din piaţa interbancară, măsură care ar putea duce la creşterea ROBOR şi, în consecinţă, a dobânzilor la credite, ceea ce ar putea descuraja într-o oarecare măsură şi creditele de consum.

„Până acum am lăsat lichiditatea (în piaţa interbancară-n.red) pentru că nu am avut presiunii de acest fel”.

Piaţa interbancară a avut şi în anul 2024 un excedent de lichiditate mare, în ianuarie surplusul urcând la un record de peste 60 mld. lei medie zilnică, cel mai mare nivel de după 2012. Conform celor mai recente date ale BNR, excedentul de lichiditate a rămas mare şi în luna iulie, de 45,5 mld. lei, medie zilnică.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: isărescu credit consum BNR
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri