Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul şi SUA ar fi convenit asupra unei operaţiuni terestre israeliene în Liban, dar Biden afirmă că se opune

Israelul şi SUA ar fi convenit asupra unei operaţiuni terestre israeliene în Liban, dar Biden afirmă că se opune

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că se opune lansării de către Israel a unei operaţiuni militare terestre în Liban, în urma relatărilor conform cărora Washingtonul este la curent cu lansarea iminentă a unei astfel de ofensive împotriva grupării şiite pro-iraniene Hezbollah, relatează agenţiile AFP şi EFE.

"Sunt mult mai la curent decât credeţi şi vreau ca ei (Israelul n.red) să se oprească. Avem nevoie de o încetare a focului, acum!", a indicat Biden, răspunzând unei întrebări din partea presei despre intenţiile Israelului de a lansa o operaţiune terestră în Liban, după ce în ultimele zile armata israeliană a decimat în atacuri aeriene ţintite conducerea organizaţiei Hezbollah, ucigându-l inclusiv pe liderul acesteia, Hassan Nasrallah.

De partea sa, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a afirmat de asemenea în faţa presei că SUA şi Israelul încă discută "despre cea mai bună cale de urmat".

Totuşi, mai multe surse sugerează că decizia Israelului de a ataca cu forţele terestre în Liban este deja luată în acord cu Washingtonul. "Planurile sunt convenite cu americanii. Acordul este că nu vom avea o altă Gaza", a declarat pentru cotidianul american Washington Post o sursă israeliană, care vorbeşte despre o operaţiune "limitată".

Conform unui oficial american citat de acelaşi cotidian, operaţiunea ar putea fi de o amploare mai redusă decât cea din timpul războiului purtat de Israel în 2006 împotriva organizaţiei şiite pro-iraniene Hezbollah şi ar urma să fie axată pe asigurarea securităţii comunităţilor din apropierea frontierei.

Şi alte surse americane au spus tot pentru Washington Post că, în urma discuţiilor avute chiar la Casa Albă între oficiali americani şi israelieni, Israelul şi-a diminuat anvergura planurilor iniţiale ce preconizau o ofensivă majoră, acceptând să se concentreze pe distrugerea lansatoarelor de rachete ale Hezbollah, precum şi a celorlalte arsenale şi infrastructuri ce ameninţă nordul Israelului.

Între timp, un oficial american a declarat agenţiei Reuters că poziţionarea trupelor israeliene sugerează că lansarea unei incursiuni terestre în Liban pare pregătită şi este iminentă. De asemenea, potrivit The Wall Street Journal, mici unităţi ale trupelor speciale israeliene sunt deja desfăşurate în sudul Libanului, cu misiunea axată pe reţeaua de tuneluri ale Hezbollah şi pe pregătirea incursiunii propriu-zise. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri