x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fierbe Orientul Mijlociu! Leon Panetta, fost șef al CIA: Ne îndreptăm în mod clar către un război

Fierbe Orientul Mijlociu! Leon Panetta, fost șef al CIA: Ne îndreptăm în mod clar către un război

de Redacția Jurnalul    |    24 Sep 2024   •   11:15
Fierbe Orientul Mijlociu! Leon Panetta, fost șef al CIA: Ne îndreptăm în mod clar către un război
Sursa foto: Hepta/mai mult de 450 de persoane au fost ucise și alte 1600 rănite în atacurile israeliene în Liban.

Fostul secretar american al apărării și fost șef al CIA, Leon Panetta, a declarat CNN că situația „a depășit un prag”, după ce mai mult de 450 de persoane au fost ucise și alte 1600 rănite în atacurile israeliene în Liban.

Mai mult de 450 de persoane au fost ucise și alte 1.600 au fost rănite în atacurile aeriene israeliene în Liban luni, marcând cea mai sângeroasă zi din țară de la războiul Hezbollah-Israel din 2006 - dar niciuna dintre părți nu numește escaladarea actuală un război.

Fostul secretar american al apărării și fost șef al CIA, Leon Panetta, a declarat la CNN că situația „a depășit un prag”.

„Ne îndreptăm în mod clar către un război mult mai amplu. Iar acest lucru face mult mai dificil pentru oricare dintre părți să accepte orice fel de soluție”.

Panetta a declarat că nu există nicio îndoială că liderii mondiali care se adună la New York pentru Adunarea Generală a ONU din această săptămână vor „vorbi foarte mult despre războiul care are loc acum între Israel și Hezbollah și despre faptul că acesta a devenit un război mai amplu”.

El a adăugat că SUA trebuie să precizeze că nu poate exista „un război total în Orientul Mijlociu”.

„Evident, Statele Unite vor continua să furnizeze aceste provizii, așa cum au făcut-o din cauza legăturii noastre cu Israelul, dar, în același timp, este important să precizăm că nu putem avea un război total în Orientul Mijlociu. Chiar acum, acesta este momentul sau locul nepotrivit și, sincer, toată lumea va plăti un preț care cred că va fi devastator în ceea ce privește viitorul.”

Raidurile aeriene israeliene au ucis cel puțin 492 de persoane în Liban, între care 35 de copii

Armata israeliană a declarat că a lansat luni raiduri aeriene împotriva locațiilor Hezbollah din Liban, care, potrivit autorităților libaneze, au ucis 492 de persoane și au determinat zeci de mii de oameni să fugă în căutarea siguranței, în cea mai sângeroasă zi din țară din ultimele decenii.

După unele dintre cele mai intense schimburi de focuri transfrontaliere de la declanșarea ostilităților în octombrie, Israelul a avertizat populația din Liban să evacueze zonele în care mișcarea armată ar depozita arme.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a trimis o scurtă declarație video adresată poporului libanez.

„Războiul Israelului nu este cu voi, este cu Hezbollah. De prea mult timp, Hezbollah vă folosește drept scuturi umane”, a spus el.

Familiile din sudul Libanului au încărcat mașini, furgonete și camioane cu bunuri și oameni, uneori din mai multe generații într-un singur vehicul. În timp ce ploua cu bombe, copiii se înghesuiau pe genunchii părinților, iar valizele erau legate de acoperișurile mașinilor, relatează Reuters.

Autostrăzile din nord erau blocate. „Am luat toate documentele importante și am ieșit. Lovituri peste tot în jurul nostru. A fost terifiant”, a declarat Abed Afou, care era împreună cu familia sa, inclusiv trei fii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani și alte câteva rude. Au stat în trafic, în timp ce în timp ce încerca să ajungă pre nord.

Nu știau unde vor sta, a spus el, dar voiau doar să ajungă la Beirut.

Unii oameni au fugit pe jos. Oameni cu pachete mici de lucruri au mers spre nord pe plaja din apropierea orașului libanez Tyre.

Nasser Yassin, ministrul libanez care coordonează răspunsul la criză, a declarat pentru Reuters că au fost activate 89 de adăposturi temporare în școli și alte facilități, cu o capacitate de peste 26.000 de persoane, deoarece civilii au fugit de „atrocitățile israeliene”.

După aproape un an de război împotriva Hamas în Gaza, la granița sa sudică, Israelul își îndreaptă atenția către granița nordică, unde Hezbollah, susținut de Iran, a lansat rachete în Israel în sprijinul Hamas, de asemenea susținut de Iran.

Armata israeliană a declarat că a lovit Hezbollah în sudul, estul și nordul Libanului, inclusiv „lansatoare, posturi de comandă și infrastructură teroristă”. Forțele aeriene israeliene au lovit aproximativ 1.600 de ținte ale Hezbollah în sudul Libanului și în Valea Bekaa.

Ministerul Sănătății din Liban a declarat că cel puțin 492 de persoane au fost ucise, inclusiv 35 de copii, și 1.645 au fost rănite. Un oficial libanez a declarat că acesta a fost cel mai negru bilanț zilnic al victimelor violențelor din Liban de la războiul civil din 1975-1990.

Luptele au stârnit temeri că SUA, aliatul apropiat al Israelului, și Iranul vor fi implicate într-un război mai amplu.

Arabia Saudită și-a exprimat luni profunda îngrijorare și a îndemnat toate părțile să dea dovadă de reținere, a raportat agenția de presă de stat SPA.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Statele Unite nu sprijină o escaladare transfrontalieră între Israel și Hezbollah și că Washingtonul va discuta „idei concrete” cu aliații și partenerii pentru a preveni extinderea războiului.

Oficialii israelieni au declarat că recenta intensificare a loviturilor aeriene asupra țintelor Hezbollah din Liban este menită să forțeze gruparea aliniată Iranului să accepte o soluție diplomatică.

EgyptAir suspendă zborurile spre și dinspre Beirut din cauza tensiunilor din Liban

EgyptAir anunță că își suspendă toate zborurile spre și dinspre Beirut începând de marți „din cauza evenimentelor actuale care se desfășoară în Liban”, potrivit CNN.

Anulările „vor rămâne în vigoare până la stabilizarea situației”, a declarat luni compania aeriană într-un comunicat.

Tot luni, Iordania a anunțat, de asemenea, suspendarea zborurilor către Beirut până la noi ordine.

Un comandant Hamas a fost ucis în atacurile israeliene din Liban

Unul dintre comandanții Hamas, Hussein Mahmoud Al-Nader, cunoscut și ca Abu Saleh, a fost ucis într-un raid aerian israelian în Liban, afirmă gruparea, potrivit CNN.

Aripa armată a Hamas, Brigăzile Al-Qassam, a declarat luni că unul dintre comandanții săi de teren a fost ucis într-un raid aerian israelian în Liban.

Este vorba despre Mahmoud Al-Nader, cunoscut și ca Abu Saleh, din orașul Marjeyoun, din sudul Libanului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cia război leon panetta