Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia: Ministerul de Externe îl convoacă pe ambasadorul american în legătură presupusa spionare a lui Berlusconi de NSA

Italia: Ministerul de Externe îl convoacă pe ambasadorul american în legătură presupusa spionare a lui Berlusconi de NSA

Ministerul italian de Externe l-a convocat pe ambasadorul SUA la Roma pentru a cere explicaţii în ce priveşte presupusa spionare a fostului prim-ministru Silvio Berlusconi de către Agenţia de Securitate Naţională (NSA), transmit AFP şi Reuters.

Ministerul 'l-a convocat pe ambasadorul SUA, John Phillips, pentru a primi lămuriri cu privire la indiscreţiile apărute în anumite media potrivit cărora şeful guvernului italian Silvio Berlusconi şi unii dintre colaboratorii săi apropiaţi au fost supuşi ascultărilor telefonice în 2011', se menţionează într-un scurt comunicat.

Conform celor mai recente dezvăluiri făcute de WikiLeaks, preluate marţi de publicaţiile germană Süddeutsche Zeitung şi italiană La Repubblica, NSA a interceptat discuţii purtate de Silvio Berlusconi cu cancelarul german Angela Merkel şi cu ex-preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

O întâlnire din 2011 între cei trei lideri este prezentată în detaliu, cu acea ocazie Merkel şi Sarkozy făcând presiuni asupra lui Berlusconi pentru ca acesta să reducă datoria statului italian şi să întărească sectorul bancar.

Întâlnirea a fost 'tensionată' şi 'inamicală', o descria consilierul pentru afaceri externe Valentino Valentini, ascultat de NSA, precizează cotidianul german.

Wikileaks evocă, de asemenea, o discuţie avută de Berlusconi în 2010 cu omologul său israelian Benjamin Netanyahu, căruia îi promitea să-şi folosească influenţa pentru a încerca refacerea bunelor relaţii între Israel şi SUA. În aceeaşi discuţie, Netanyahu dădea asigurări că lucrările de construire a 1.600 de locuinţe în colonii, anunţate cu puţin timp înainte, fuseseră programate de decenii.

Conform celor mai recente dezvăluiri ale WikiLeaks, NSA ar fi ascultat şi convorbiri telefonice ale cancelarului german Angela Merkel cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în anul 2008. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri