Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii "Miscării Umbrelelor" din Hong Kong au fost arestaţi

Liderii "Miscării Umbrelelor" din Hong Kong au fost arestaţi

Mişcarea democratică din Hong Kong a suferit ultimul eşec după ce trei dintre cei mai influenţi lideri ai acesteia au fost arestaţi pentru rolul pe care l-au avut într-un protest de la începutul unei ocupaţii anti-guvernamentale de 79 de zile, cunoscută sub numele de “mişcarea umbrelelor”, scrie The Guardian.

În după-amiaza zilei de joi, Alex Chow, Nathan Law şi Joshua Wong au fost condamnaţi la închisoare între şase şi opt luni. Cei trei cu vârste de 26, 24 şi , repectiv, 20 de ani au evitat închisoarea acum un an, când a fost luată în considerare opţiunea de serviciu public, după ce au fost găsiţi vinovaţi pentru participarea sau instigarea unei “adunări ilegale” care a dus la răspândirea protestelor umbrelelor din septembrie 2014. Însă, luna aceasta, departamentul pentru justiţie de la Hong Kong a cerut ca aceste sentinţe să fie reconsiderate, cu un procuror care a atacat lenea “destul de periculoasă” care a fost arătată activiştilor.

Decizia de joi pentru sporirea pedepsei a stârnit revolta printre susţinătorii acestora, care  au condamnat, ceea ce ei au numit, ultimul exemplu al efortului Beijingului de a elimina orice provocare paşnică.

Au existat, de asemenea, critici din partea Statelor Unite, unde senatorul Republican Marco Rubio a atacat decizia ca fiind “ o ruşine şi o evidenţă că autonomia preţioasă a Hong Kongului se erodează rapid”. “Joshua Wong, Nathan Law, Alex Chow şi alţi protestatari ai mişcării umbrelelor sunt campioni ai pro-democraţiei care sunt demni de admiraţie, nu criminali care merită timp în închisoare”, a mai spus Rubio.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri