Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 105. Lupte intense pentru controlul orașului Severodoneţk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 105. Lupte intense pentru controlul orașului Severodoneţk

Miercuri, 8 iunie 2022, este cea de-a 105-a zi de război în Ucraina.

Update Deputații pro-ruși din Consiliul Popular din Donețk au aprobat numirea lui Vitali Hoțenko în funcția de șef al guvernului republicii autoproclamate, scrie TASS.

Vitali Hoțenko lucrează la Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia din 2019, unde a condus departamentul de politică industrială regională și management de proiect al ministerului. De-a lungul anilor, a lucrat în funcții de conducere în Stavropol și în regiunea autonomă Nenețk.

Update O nouă înregistrare video distribuită pe Twitter arată cum militarii ucraineni folosesc sistemul Stungna-P în atacurile asupra soldaţilor ruşi. Acest sistem a mai fost folosit de ucraineni pentru a distruge tancuri, elicoptere şi blindate al Armatei ruse.

Update Explozie în centrul orașul Donețk. Potrivit presei locale, au fost rănite trei persoane: două femei și un copil.

Update Forţele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă pe poziţii mai bune în Severodoneţk, însă nu vor ceda acest oraş din estul Ucrainei, a declarat miercuri guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai.

Luptele înverşunate din localitate continuau miercuri, în timp ce Ucraina se aştepta la o intensificare a bombardamentelor ruse şi la o ofensivă puternică, în care par să se concentreze toate eforturile Moscovei, a declarat oficialul la televiziunea ucraineană.

Haidai a adăugat că ruşii bombardează şi oraşul Lisiciansk, situat pe celălalt mal al râului Doneţ. Marţi, un bărbat a fost ucis pe stradă şi o femeie a fost spitalizată.

„Sunt bombardamente peste tot, 24 de ore din 24”, a spus guvernatorul, potrivit Reuters

Update Ucraina se așteaptă la o ofensivă puternică a trupelor ruse, așa că forțele acestei țări ar putea să fie obligate se retragă pe poziţii mai bune în Severodoneţk. Cu toate astea, nu vor ceda orașul forțelor ruse, potrivit guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, citat de Reuters.

Rușii bombardează și oraşul Lisiceansk, situat pe celălalt mal al râului Doneţ. Un bărbat a fost ucis pe stradă, ieri, şi o femeie a fost spitalizată.
"Sunt bombardamente peste tot, 24 de ore din 24", a spus guvernatorul.

De cealaltă parte, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că forţele ruse au "eliberat complet" cartierele rezidenţiale din Severodoneţk, iar "preluarea controlului zonei industriale şi a localităţilor vecine continuă".

La 85 de km la vest de Severodoneţk, în localitatea Soviansk, femei cu copii mici stăteau la coadă pentru ajutoare alimentare, iar alţi localnici cărau apă, pregătindu-se pentru ofensiva rusă.

Totodată, Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a fost lovit de obuze. Primarul a anunţat că o persoană a murit. 

În orașul-port Mariupol, peste 1000 de militari ucraineni s-ar fi predat și au fost transferați în Rusia pentru a fi anchetați, potrivit agenției ruse de presă Tass.

Update Luptele intense continuă pentru controlul orașului Severodoneţk, din estul Ucrainei, un obiectiv cheie, pe care rușii încearcă de câteva săptămâni să-l cucerească complet. Moscova pretinde că a „eliberat” zonele rezidenţiale. Rușii nu controlează Severodonețk, a replicat guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk.

Peste 31 000 de soldați ruși au murit în Ucraina. Rusia plătește cu aproape 300 de vieți în fiecare zi pentru un război complet fără sens împotriva Ucrainei.

Update Norvegia a donat Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate, inclusiv piese de schimb, muniție și alte echipamente, a anunțat miercuri Ministerul norvegian al Apărării, citat de Reuters.

"Guvernul norvegian a așteptat să anunțe public donația din motive de securitate. Este posibil ca viitoarele donații să nu fie anunțate sau comentate", a precizat ministerul într-un comunicat.

Bătălia din estul Ucrainei face ravagii, Zelenski promite să recucerească teritoriul

Forțele ucrainene s-au străduit să își mențină pozițiile în luptele sângeroase de stradă din orașul Sievierodonetsk, situat pe linia frontului din estul Ucrainei, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a declarat că situația este dificilă, promițând, de asemenea, să recupereze terenul pierdut.

Reuters raportează că bătălia pentru orașul industrial se dovedește a fi crucială, Rusia concentrându-și forța ofensivă în speranța de a atinge unul dintre obiectivele sale declarate - capturarea completă a provinciei Luhansk în numele separatiștilor rusofoni.

"Trebuie să eliberăm complet întregul nostru teritoriu", a declarat Zelenski prin legătură video la un eveniment găzduit marți de ziarul britanic Financial Times.

Întrebat despre comentariile lui Emmanuel Macron din Franța, care a spus că este important să nu "umilim" Moscova, interpretate în Ucraina ca implicând că unele cerințe trebuie acceptate, Zelenski a spus: "Nu vom umili pe nimeni, vom răspunde cu aceeași monedă".

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că apărătorilor le este greu să respingă atacurile ruse din centrul orașului Sievierodonetsk.

Sievierodonetsk, Lysychansk și Popasna rămân cele mai dificile puncte, a declarat Zelenski marți seara târziu.

Moscova a declarat că trupele sale au avansat, în timp ce Zelenski a declarat că "apărarea eroică" a Donbasului continuă. Reuters nu a putut verifica în mod independent situația de pe teren.

De când a fost respinsă de la Kiev și Harkov, Rusia s-a concentrat asupra regiunii cunoscute sub numele de Donbas, formată din provinciile Luhansk și Donețk și cea mai apropiată de granița cu Rusia.

Zelenskiy a declarat că Ucraina va lansa săptămâna viitoare "Cartea călăilor", care va detalia crimele de război. "Acestea sunt fapte concrete despre indivizi concreți vinovați de crime concrete și crude împotriva ucrainenilor", a spus el.

Rusia spune că a făcut tot posibilul pentru a evita să vizeze civili în operațiunea sa din Ucraina.

Imaginile din satelit ale companiei Maxar Technologies (MAXR.N) colectate luni au arătat pagube semnificative în Sievierodonetsk și în apropiere de Rubizhne. "Lansatoare de rachete multiple rusești, artilerie autopropulsată și tractată sunt desfășurate în nord-est și orientate în poziții de tragere spre orașe", a precizat compania americană într-un comunicat.

Oficialii ucraineni au declarat că forțele lor au organizat un contraatac surpriză săptămâna trecută, alungându-i pe ruși dintr-o parte a centrului orașului.

Înainte de aceasta, Rusia părea pe punctul de a încercui garnizoana ucraineană din Luhansk, încercând să taie drumul principal către Sievierodonetsk și orașul său geamăn Lysychansk.

Al doilea oraș al Ucrainei, Harkov, a fost, de asemenea, lovit de bombardamente marți, iar primarul local a declarat că o persoană a fost ucisă. Orașul din nord-estul țării a fost mai liniștit în ultimele săptămâni.

La mai bine de două săptămâni de când s-a încheiat asediul orașului Mariupol din sudul țării, agenția de știri Tass a citat o sursă din cadrul forțelor de ordine rusești care a declarat că peste 1.000 de soldați ucraineni care s-au predat acolo au fost transferați în Rusia pentru investigații.

În timp ce efectele războiului sunt resimțite în întreaga lume, Statele Unite au adăugat noi sancțiuni la adresa Moscovei, interzicând managerilor de bani americani să cumpere orice datorie sau acțiuni rusești pe piețele secundare.

Banca Mondială a aprobat fonduri noi în valoare de 1,49 miliarde de dolari pentru a ajuta la plata salariilor lucrătorilor guvernamentali și sociali din Ucraina, în timp ce aceasta și alte țări se confruntă cu pagubele produse economiei sale.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar țările occidentale acuză Rusia că a creat riscul unei foamete globale prin închiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Guvernatorul regiunii care include portul Mykolaiv a declarat că bombardamentele din weekend au distrus depozitele unuia dintre cele mai mari terminale de mărfuri agricole din Ucraina.

Moscova neagă responsabilitatea pentru criza alimentară internațională, dând vina pe sancțiunile occidentale.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că porturile ucrainene Berdyansk și Mariupol, ocupate de Rusia, sunt pregătite să reia exporturile de cereale. Ucraina spune că orice astfel de transporturi din teritoriul confiscat de Moscova ar echivala cu un jaf.

Subiecte în articol: Ucraina Volodimir Zelenski
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri