Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 122. Un centru de cercetare nucleară din Ucraina a fost avariat de un bombardament rusesc

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 122. Un centru de cercetare nucleară din Ucraina a fost avariat de un bombardament rusesc

Sâmbătă, 25 iunie 2022, este cea de-a 122-a zi de război în Ucraina.

Update: Un centru de cercetare nucleară din Ucraina a fost avariat de un bombardament rusesc, a anunțat Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară.

Atacul a avariat o parte din clădirile și infrastructura unității, dar nu a afectat zona în care se află combustibilul nuclear, a precizat inspectorul într-o postare online.

Autoritatea a adăugat că nivelurile de radiații din zonă au rămas în limite normale.

"Probabilitatea unor noi daune care pot afecta în mod direct starea de siguranță nucleară și de radiații rămâne ridicată din cauza bombardamentelor efectuate de trupele rusești", a precizat Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară, conform Sky News.

Clădirea se află în orașul nord-estic Harkov, care a suferit bombardamente grele în primele luni ale războiului.

În ultimele săptămâni a cunoscut un calm relativ, dar acesta a fost întrerupt de reluarea bombardamentelor.

Update Rachete ruseşti lansate din Marea Neagră au vizat baza militară Iavoriv din vestul Ucrainei, a anunţat sâmbătă guvernatorul regiunii ucrainene Lvov, Maxim Koziţki, într-un mesaj video difuzat sâmbătă.

Oficialul citat de Reuters a precizat că două din rachete au fost interceptate şi distruse înainte de a ajunge la ţintă, dar alte patru au lovit, rănind patru oameni.

Update Trupele ruse continuă să ia cu asalt orașele și satele din regiunile Donețk și Lugansk, folosind diferite tipuri de arme grele. Despre asta a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ucraina

 

AIEA, tot mai îngrijorată pentru personalul de la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) este „din ce în ce mai îngrijorată de condițiile dificile cu care se confruntă personalul” de la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina, informează CNN.

Anunțul a fost făcut de directorul general al Agenției, Rafael Mariano Grossi, care susține că AIEA trebuie să se deplaseze la centrala ucraineană „cât mai curând posibil”.

„AIEA este la curent cu rapoartele recente din mass-media și din alte surse care indică o deteriorare a situației personalului ucrainean de la cea mai mare centrală nucleară din țară”, a spus Grossi.

El a adăugat că rapoartele recente sunt foarte îngrijorătoare.

„Suntem informați că personalul ucrainean operează instalația în condiții extrem de stresante, în timp ce situl se află sub controlul forțelor armate ruse”, a mai spus șeful AIEA.

Subiecte în articol: Ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri