Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 131. Steagul Ucrainei flutură din nou pe Insula Şerpilor

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 131. Steagul Ucrainei flutură din nou pe Insula Şerpilor

Luni, 4 iulie 2022, este cea de-a 131-a zi de război în Ucraina.

Update Steagul Ucrainei flutură din nou pe Insula Şerpilor

Forţele armate ucrainene au arborat drapelul ţării pe Insula Şerpilor, după ce forţele ruse s-au retras din acest avanpost strategic, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al Comandamentului Sudic al armatei, căpitanul Natalia Humeniuk, relatează CNN.
 

Update După ce, de la caderea Azovstalului, organizatia Azov Mariupol nu a comunicat nimic, recent aceasta a postat aceste imagini. In Mariupol, unde sunt aceste cruci, in fata blocului din filmare este o groapa comuna in care au fost puse peste 100 de cadavre

Update O școală din nord-estul Ucrainei a fost distrusă în urma unui atac cu rachete al armatei din Rusia, anunță un oficial ucrainean, potrivit Sky News.

O școală secundară din regiunea nord-estică Harkov a fost lovită de o rachetă, a anunțat luni guvernatorul regiunii, Oleh Synyehubov.

Racheta a lovit clădirea din districtul Shevchenkiv la ora 4, iar salvatorii caută acum în resturile imobilului, a scris Synyehubov pe Telegram.

Guvernatorul a mai spus că rușii „au atacat orașele și satele din Harkov, Izyum și Bogodukhiv" și că mai multe clădiri rezidențiale, clădiri agricole, garaje și alte structuri din regiune au fost distruse în urma bombardamentelor.

Volodimir Zelenski a recunoscut că forţele Kievului s-au retras din Lisiciansk

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut că forţele Kievului s-au retras din Lisiciansk, în estul regiunii Donbas, după un asalt dur al Rusiei, dar a promis că va recâştiga controlul asupra zonei cu ajutorul armelor occidentale cu rază lungă de acţiune.

Potrivit oficialilor ruși, capturarea oraşului Lisiciansk, la mai puţin de o săptămână după ce a fost cucerit oraşul vecin Sievierdonetsk, i-a conferit Rusiei controlul total al regiunii Luhansk din estul ţării - o victorie politică care îndeplineşte un obiectiv de război cheie al Kremlinului. Victoria va permite armatei ruse să își concentreze trupele pe regiunea vecină Doneţk, unde Kievul controlează încă porţiuni de teritoriu.

Zelenski a declarat că Rusia îşi concentrează puterea de foc pe frontul din Donbas, dar Ucraina va riposta cu arme cu rază lungă de acţiune, cum ar fi lansatoarele de rachete HIMARS furnizate de SUA.

„Faptul că protejăm vieţile soldaţilor noştri, ale oamenilor noştri, este la fel de important. Vom reconstrui zidurile, vom recâştiga pământul, dar oamenii trebuie să fie protejaţi mai presus de orice", a declarat Zelenski.

Forțele de Apărare ale Ucrainei au fost nevoite să se retragă din Lisiceansk

După lupte grele pentru Lisiceansk, Forțele de Apărare ale Ucrainei au fost nevoite să se retragă de pe poziții.

Pentru a salva viețile apărătorilor ucraineni, s-a luat decizia de retragere. Continuăm să luptăm. Din păcate, voința de oțel și patriotismul nu sunt suficiente pentru succes – sunt necesare resurse materiale și tehnice. Vom reveni și cu siguranță vom câștiga”, se spune în mesajul Forțelor de Apărare ale Ucrainei.

Subiecte în articol: Ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri