Jurnalul.ro Ştiri Social Premierul Cîțu, trimis la intubat pacienții, ministra Turcan, la o tură de 12 ore la ATI

Premierul Cîțu, trimis la intubat pacienții, ministra Turcan, la o tură de 12 ore la ATI

de Monica Cosac    |   

Intenția Guvernului Cîțu de a tăia sporurile din sistemul sanitar, precum și comparația făcută de ministrul Muncii, Raluca Turcan, între salariile medicilor și ale magistraților au revoltat doctorii. Aceștia spun că cine va reduce salariile medicilor, care sunt supuși nu numai riscului de contaminare, ci și riscului de a arde la propriu, va fi nevoit „să își asume dezastrul care va urma”. „Se închide sistemul”, avertizează unul dintre doctori, adăugând că premierul „se va duce la Viena, la Paris, la Berlin”, însă „poporul unde se tratează, la Palatul Victoria?!”. 

 

În Sănătate și Justiție nivelul sporurilor este 85%, a afirmat, miercuri seară, la Antena 3, ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a prezentat și o serie de sporuri care ar trebui reevaluate, printre care și cel de condiții periculoase sau de suprasolicitare neuropsihică. Afirmațiile ministrului Muncii au amplificat și mai mult supărarea doctorilor, generată de discuțiile interminabile și dezinformările pe care politicienii le lansează în spațiul public. 

 

„Nu căutați salariile nesimțite în rândul medicilor” 

„Nu noi, medicii, am hotărât actualul sistem de salarizare. Nu noi, medicii, am hotărât grila de salarizare”, spune dr. Laura Zarafin, medic primar ATI, precizând că, dimpotrivă, sunt mulți doctori care au tot semnalat public că „actualul sistem de salarizare, cu sporuri diferențiate pe specialități, naște controverse, este sursă de mari inechități și, mai ales, este un sistem care ne plasează în categoria celor dependenți de bunul plac al unor guvernanți vremelnici (indiferent de culoarea lor politică)”.  

Paradoxal, mai spune medicul, o idee bună, care așeza medicii români într-o poziție de demnitate, corespunzătoare cu cei mai mulți ani de studii și cu o responsabilitate uriașă - sănătatea și viața oamenilor - s-a transformat în ultimii ani „în subiect de discuții interminabile, paralele cu realitatea din teren, discuții încărcate de dezinformări și bine îmbibate într-un sentiment subliminal de invidie/ură”. „Nu căutați salariile nesimțite în rândul medicilor”, subliniază aceasta. 

 

„Evidențiază doar limitele maxime”

Aceste sporuri care ajung la 85% sunt acordate doar în unele specialități (ATI, boli infecțioase, anatomie patologică), însă nu peste tot și nu mereu, precizează doctorița, subliniind că aceste sporuri ar fi trebuit introduse de la început în salariul de bază, astfel încât să nu mai fie la discreția politicienilor și să nu mai fie „confundate cu alte sporuri inventate pentru unii privilegiați”. 

„Indiferent de cine va fi cel ce va reduce salariile medicilor, mai ales în timpul acesta, când suntem supuși riscului de contaminare a noastră și a familiilor noastre, dar și riscului de a arde la propriu, va fi nevoit să își asume dezastrul ce va urma”, atrage atenția dr. Zarafin, pe pagina sa de Facebook.  

Un alt medic arată că, în aparițiile publice, guvernanții „evidențiază doar limitele maxime” ale sporurilor, în ciuda faptului că, „în majoritatea cazurilor, sporurile în sănătate sunt stabilite la valorile minime”. 

„O invităm pe doamna ministru al Muncii să stea măcar 12h într-o secție de ATI sau UPU și apoi să-și mai dea cu părerea, dacă acele sporuri sunt meritate sau nu!”, spune un alt medic. 

 

Tot oamenii simpli vor fi afectați

Tăierea sporurilor sau a salariilor doctorilor ar duce la blocarea sistemului, iar cei care vor avea de suferit sunt tot oamenii simpli ai acestei țări, pentru că decidenții se vor trata peste hotare. 

„Premierul Cîțu tot vorbește de tăierea sporurilor în sistemul sanitar... Pe mine nu mă afectează, pentru că nu am niciun spor, dar sunt doctorii de la ATI, de exemplu, care au... aproape jumătate din salariul lor este sporul. În momentul în care li se taie sporul, se închide sistemul. A doua zi, jumătate dintre ei pleacă, jumătate intră în grevă și... s-a închis. O să se ducă toți (n.r. - pacienții) la Palatul Victoria, să le pună perfuzii domnul premier, să-i intubeze domnul premier și să-i opereze tot domnul premier, că bănuiesc că d-aia a ajuns premier, că e multilateral dezvoltat. Să vorbești de tăierea sporurilor într-un sistem care, oricum, este intens subfinanțat, mie mi se pare o chestie ilogică, ca să nu zic puțin antinațională. Sper să se oprească la timp!”, a spus, pentru Jurnalul, dr. Marian Stamate, medic primar ORL. 

În cazul în care premierul va avea nevoie de asistență medicală, acesta „se va duce la Viena, la Paris, la Berlin”, mai spune medicul, însă „poporul, 18 - 19 milioane de oameni, unde se tratează, la Palatul Victoria?!”.  

 

Gărzi de 24 de ore, toată viața

Medicii constituie singura categorie socio-profesională „care face gărzi de 24 de ore pe tot parcursul vieții profesionale, cea mai lungă de numai 43 de ani”, le reamintește dr. Zarafin guvernanților, iar „aceste gărzi constituie timp de lucru suplimentar, plătit la 50% din cât este plătit un medic în timpul programului din norma de bază”. 

Totodată, cadrele medicale atrag atenția că, în unele specialități vitale, cum este și ATI, doctorii sunt „sub 50% din necesar”, astfel că sunt obligați să muncească dublu față de cei din alte țări UE. 

 

„Normal și onest ar fi să se comunice și să se caute adevărul despre condițiile în care suntem forțați să muncim, condiții care ne pun în pericol sănătatea și viața, nu numai a noastră, ci și a pacienților noștri. Dezinformările nu ajută nimănui”, subliniază dr. Laura Zarafin, medic primar ATI

Subiecte în articol: raluca turcan
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri