Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia

Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia

de Redacția Jurnalul    |   

Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia și anunță că are deja finanțarea pentru restaurarea acestuia. Raluca Turcan a făcut apel la Ministerul Economiei să fie sprijinită în acest demers.

Raluca Turcan susține, într-o postare făcută sâmbătă pe Facebook, că, în luna martie a acestui an, la inițiativa Ministerului Culturii, a fost aprobat Memorandumul privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru proiectul „Temelii culturale”, care vizează salvarea unor monumente istorice și construirea de clădiri cu destinație culturală, cuprinzând și fonduri pentru restaurarea și amenajarea Palatului Reginei Maria.

Ministrul arată că este în plină desfășurare analiza tehnică a celor 14 obiective de interes european și național cuprinse în Memorandum, iar pentru obținerea finanțării este obligatorie clarificarea situației juridice complexe aferentă dreptului de proprietate asupra Palatului Reginei Maria din Mamaia.

Ministerul Culturii anunță că a identificat deja soluțiile legale pentru clarificarea situației juridice și că este în discuții cu autoritățile locale și Mamaia SA pentru a le implementa rapid.

„Un prim pas a fost deja făcut astăzi de Primăria Constanța, prin inițierea proiectului de hotărâre privind exercitarea dreptului de preempțiune de către Municipiul Constanța pentru cumpărarea imobilului teren aferent Palatului. (...) Am toată încrederea că Mamaia SA va depune oferta de vânzare a imobilului clădire cât de curând, astfel încât să ne putem exercita dreptul de preempțiune, iar acest monument deosebit, Palatul Reginei Maria, să intre în proprietatea Ministerului Culturii și să fie salvat! Fac apel la Ministerul Economiei ca, prin intermediul companiei din subordinea acestuia, Mamaia SA, să ne sprijine în acest demers! Avem deja finanțarea. Tot ce ne rămâne este să rezolvăm problemele juridice pentru a putea interveni!”, susține Raluca Turcan.

Ministrul spune că Palatul Regina Maria din Mamaia este un simbol al istoriei, care trebuie să fie salvat și păstrat pentru generațiile viitoare.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri