Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU: Milioane de refugiaţi au nevoie de locuinţe permanente

ONU: Milioane de refugiaţi au nevoie de locuinţe permanente

Peste 2 milioane de refugiaţi vor trebui să găsească o locuinţă nouă permanentă anul viitor, în condiţiile în care nu pot rămâne acolo unde sunt în prezent şi nici să se întoarcă acasă, a declarat marţi la Geneva organismul Naţiunilor Unite pentru refugiaţi, citat de DPA.

"Această creştere este atribuită impactului umanitar al pandemiei, multitudinii diferitelor situaţii prelungite (implicând) refugiaţii şi apariţiei unor noi situaţii de strămutare în ultimul an", a spus purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Shabia Mantoo.

Majoritatea refugiaţilor care au nevoie de relocare în case permanente sunt în prezent în ţările africane sau Orientul Mijlociu. Sirienii, urmaţi de afgani formează cele mai mari grupuri din această categorie. Alte ţări evidenţiate în raport sunt Republica Democratică Congo, Sudanul de Sud şi Myanmar.

Persoanele în cauză se confruntă cu persecuţii sau au nevoie de grijă specială pe care ţările unde trăiesc în prezent nu o pot oferi.

Perspectivele pentru această categorie de refugiaţi sunt slabe. Potrivit UNHCR, doar 39.266 de locuri de relocare au fost asigurate pe întreg parcursul anului trecut, cu Statele Unite şi Canada printre ţările care oferă cele mai multe locuri permanente.

"UNHCR face apel pentru o relocare previzibilă, angajamente pe mai mulţi ani din partea statelor. De asemenea, solicită menţinerea flexibilităţii în cotele de relocare, astfel încât locurile să fie alocate în funcţie de nevoile urgente din întreaga lume", a spus Mantoo.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri