Jurnalul.ro Ştiri Observator România sub ape: Numărul persoanelor evacuate a depășit 6.000. Pompierii au intervenit în 116 localități

România sub ape: Numărul persoanelor evacuate a depășit 6.000. Pompierii au intervenit în 116 localități

de Redacția Jurnalul    |   

Numărul persoanelor evacuate din județele Argeș, Brașov, Galați și Vaslui a depășit 6.000, a anunțat luni dimnineața Inspectoratul general pentru Situații de Urgență. Pompierii au intervenit în ultimele 24 de ore în 116 localități din țară.

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte ale fenomenelor meteorologice în 116 localități din 29 județe (Arad, Argeș, Bacău, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Iași, Ialomița, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Teleorman, Vâlcea, Vaslui, Vrancea) și municipiul București.

S-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 case, 16 curți, 6 beciuri, 4 subsoluri de bloc, o instituție publică, un depozit operator economic și 12 străzi, cât și pentru degajarea a 79 copaci și 5 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil, fiind avariate 14 autovehicule și 2 imobile.

Au fost evacuate preventiv 6.014 persoane din 28 de localități din județele Argeș, Brașov, Galați și Vaslui. Majoritatea provin din județul Galați, unde 5.937 de persoane au fost relocate. De asemenea, în județul Vaslui au fost evacuate 60 de persoane, în Brașov (localitatea Budila) 6 persoane, în Argeș (localitatea Lerești) 11 persoane, iar alte 684 de persoane au refuzat evacuarea.

„O situație deosebită a avut loc în județul Covasna, unde pompierii militari au intervenit în localitatea Ghidfălău pentru salvarea a 11 persoane (8 adulți și 3 minori) care au rămas blocate cu autoturismele pe un drum forestier”, transmite IGSU.

Totodată, circulația maritimă și fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din județul Constanța și la Bara Sulina, în județul Tulcea, sunt oprite din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv a vântului puternic.

IGSU atrage atenția că avertizările meteorologice rămân în vigoare și în cursul zilei de luni.

„În cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri, sfătuim cetățenii să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri. De asemenea, locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale. În cazul vântului puternic, evitați trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate. Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum”, sunt sfaturile pompierilor pentru cetățeni.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: evacuare pompieri ape evacuaţi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri