Jurnalul.ro Ştiri Social Polițiștii protestează în fața Guvernului

Polițiștii protestează în fața Guvernului

Poliţiştii au ajuns în jurul orei 12:30 în Piaţa Victoriei, unde vor continua acţiunea de protest până la ora 16:00. Numărul protestatarilor a depăşit 2.000 de persoane, iar aceştia strigă la unison "Hoţii, hoţii", suflă în vuvuzele şi fluiere şi agită pancarte pe care scrie " Munca suplimentară neplătită = sclavie", "Peste 60% din angajaţii MAI au salariul minim pe economie", "Modernizaţi sediile posturilor de Poliţie", "Raportăm: plouă în posturile de Poliţie", "Vrem o lege de salarizare echitabilă", "Vreţi să oferim servicii europene cu salarii de doi bani?", "Vrem examene corecte şi transparente pentru ocuparea funcţiilor de conducere". 

Acţiunea de protest a început la ora 10:00, cu un miting în faţa Ministerului Afacerilor Interne, iar în jurul orei 11:45 protestatarii au plecat în marş spre Piaţa Victoriei. 

Protestul este organizat de Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România şi PRO LEX, însă sunt aşteptaţi să participe şi poliţişti neafiliaţi sau afiliaţi altor sindicate, atât din Bucureşti cât şi din ţară. Conform unui comunicat remis Agerpres de organizatori, poliţiştii solicită emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să prevadă majorarea salariilor funcţiei de bază cu 20% şi calcularea sporurilor pe bază de pontaj (pentru munca de noapte, pentru condiţii grele, pentru sâmbete, duminici şi sărbători legale lucrate) la salariul funcţiei de bază, de la 1 aprilie 2017. 

De asemenea, în cadrul aceleiaşi ordonanţe, liderii de sindicat consideră că trebuie să se regăsească şi plata asigurării serviciului de intervenţie prin chemări de la domiciliu, cu 40% din salariul de funcţie, la fel ca în cazul medicilor. 

O altă revendicare priveşte eliminarea plafonului de 30% din salariul funcţiei de bază pentru sporuri, compensaţii, prime şi indemnizaţii individuale, dar şi acordarea unei majorări de 100% (faţă de 75% cât este acum) pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează. 

Protestul organizat sâmbătă, de Ziua Poliţiei Române, a fost precedat, joi şi vineri, de mitinguri în faţa MAI. Joi, liderii de sindicat au avut o întâlnire cu ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, la finalul căreia preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, a anunţat că sindicatele din poliţie vor primi săptămâna viitoare proiectul legii salarizării. "Am stat mai bine de o oră şi jumătate. Doamna ministru a avut disponibilitate, am analizat, împreună, noua proiecţie unitară a salarizării. Sigur că noi astăzi ne aflăm în faţa Ministerului Muncii, dintr-un singur motiv, acela că nu ne-a fost prezentat în tot corpul legii, sau proiectul legii unitare a salarizării, avem o promisiune fermă de la doamna Vasilescu că joi, vineri, săptămâna viitoare, vom primi tot acest proiect", afirma Dumitru Coarnă. 

 

Citește și:

FOTO Protestele continuă în fața MAI


Potrivit preşedintelui SNPPC, ministrul Muncii a promis două lucruri, şi anume că de la 1 iulie va intra în vigoare legea unitară, iar salariile din sistemul de apărare, siguranţă şi ordine publică vor fi dublate. "Doamna ministru ne-a promis două lucruri fundamentale, de la 1 iulie o să intre în vigoare această lege unitară, iar în sistemul de apărare, siguranţă şi ordine publică, salariile mici de la baza piramidei vor fi dublate, vor fi peste 100% creşterile salariale, că vorbim de organigrama, ofiţerii de poliţie pe funcţie de execuţie, cei care duc greul sistemului. Aici vor fi majorări salariale de peste 100%. Am văzut şi acele grile. Sigur, acum va trebui să observăm acele corelaţii. Noi am cerut corpul întreg al legii, ca să vedem diferenţele pe sistemul de apărare, siguranţa şi ordine publică, cu celelalte sisteme, adică sporul pentru sâmbete şi duminici să fie egal şi la poliţie şi la sănătate. Sunt anumite lucruri, de fineţe juridică, doamna Vasilescu a promis că joi, vineri, o să avem această iniţiativă legislativă în tot şi sigur, să ne exprimăm în consecinţă", a mai spus Coarnă. 

De asemenea, liderul sindical SNPPC a adăugat că ministrul Muncii a precizat că îşi va da demisia în situaţia în care legea salarizării nu va intra în vigoare. "Da, am şi eu anumite suspiciuni pe care le-am adus la cunoştinţă doamnei ministru, am aceste temeri, aceste presiuni fantastice. Doamna ministru a spus că, în situaţia în care nu va fi intrat în vigoare această lege, o să îşi dea demisia. Sigur că noi am reacţionat, spunând că nu ne încălzeşte prea mult demisia dumneaei, ar însemna ca din iulie să reluăm negocierile cu noul ministru al Muncii şi să rămânem în aceeaşi paradigmă, adică salariile să rămână tot la 1.450 lei, cum avem acum în MAI. Sunt 86.000 de oameni plătiţi cu salariul de bază, minim brut, de 1.450 lei, din 126.000, iar aici spun despre poliţişti, personalul contractual, jandarmi şi pompieri", a mai spus Coarnă.

Subiecte în articol: protest politisti măi guvern
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri