În pofida tuturor greutăților și adversităților (dar și a adversarilor…), Teatrul Național ”I.L. Caragiale” și-a onorat condiția de primă scenă a țării și, după primele 8 luni ale anului 2022, poate ieși la raport cu un bilanț mai mult decât bogat!
În 7 februarie 2022, directorul artistic Mircea Rusu - obligat de context să își asume din mers inclusiv atribuțiile de manager interimar - anunța în cadrul unei conferințe de presă un program repertorial ambițios pentru întregul an 2022, cu 10 titluri de noi producții ce urmau să poarte semnătura unor regizori de prestigiu și cu distribuții care implicau aproape toată trupa de actori ai TNB. În momentul apariției acestui comunicat de presă, 4 din producțiile anunțate la început de an au ieșit deja la rampă, alte 4 sunt gata să fie prezentate în premieră în lunile septembrie și octombrie, iar până la sfârșitul anului sunt în pregătire încă 2 spectacole. *
Pariu câștigat ? Da, fără îndoială: cu prețul eforturilor imense ale tuturor actorilor, ale oamenilor de la atelierele TNB și ale celor din corpul tehnic - implicați în realizarea, la termenele anunțate, a unor spectacole care au întrunit atât sufragiile publicului, cât și pe cele ale criticii de specialitate, asigurând săli pline încă de la primele reprezentații! Le mulțumim cu asupră de măsură!
Tot în acest an 2022, Teatrul Național “I. L. Caragiale” din București, prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală “Ion Sava”, a lansat, în ianuarie, cea de a VIII ediție a programului 9G la TNB (Noua Generație) cu un nou Regulament de desfășurare, mult mai ofertant pentru tinerii artiști, a organizat o nouă stagiune estivală la Amfiteatrul în aer liber de pe acoperișul teatrului și a organizat o serie de ateliere și workshopuri: atelierul de Scriere Dramatică, coordonat de dramaturgul și scenaristul Mimi Brănescu, workshopul de scenografie Helmut Stürmer & Corina Grămoșteanu și atelierul teatral ”Despre puterea secretă a cuvintelor”, sub conducerea regizorului Victor Ioan Frunză.
În plan internațional, anul 2022 a adus Teatrului Național I.L. Caragiale participarea la prestigiosul Festival Internațional de Teatru Kontakt de la Torun (Polonia) cu spectacolul lui Radu Afrim TREI SURORI, un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov, prezentat în 26 mai pe moderna scenă a Centrului Cultural Jordanki.
Teatrul Național I.L. Caragiale a fost gazda Teatrului Național Habima din Tel Aviv care a prezentat în iunie spectacolul Familia unui neam de Nava Semel, marcând Ziua Națională a Israelului prin acest turneu organizat sub auspiciile Ambasadei Israelului la București.
Iar în 25 și 26 septembrie 2022, Teatrul Național I.L. Caragiale va participa , alături de alte 17 teatre naționale de pe ambele maluri ale Prutului, la a VII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău, cu spectacolele D’ale carnavalului, Casa de la țară și Noaptea lui Helver.
Chiar dacă ”interimatul” pare să fie încă marca instituției, ceea ce se întâmplă concret pe scenele și în sălile de spectacol sau în foaierele expoziționale ale TNB nu lasă să se întrevadă această plutire (temporară, sperăm!) pe valurile incertitudinii…
Pentru că, până la urmă, singura noastră prioritate este aceea de a nu ne dezamăgi spectatorii, doritori să îi vadă pe artiști pe scenă seară de seară și să îi aplaude, iar aceste aplauze sunt unica răsplată pe care aceștia o așteaptă și care le bucură sufletul.
Să îi aplaudăm, așadar, începând cu 10 septembrie 2022, când o nouă stagiune începe la Teatrul Național I.L. Caragiale din București.
* Premiere anunțate în cadrul Conferinței de presă din 7 februarie 2022 (și realizate până la sfârșitul stagiunii 2021-2022):
8,10 aprilie – TITANIC VALS de Tudor Mușatescu, regia DAN TUDOR
Sala Ion Caramitru
16-17 aprilie – CASA DE LA ȚARĂ de Donald Margulies, regia CLAUDIU GOGA
Sala STUDIO
30 aprilie-1 mai – PĂRINȚI ȘI COPII, după Turgheniev, de Brian Friel. Regia VLAD MASSACI
Sala Ion Caramitru
14-15 mai – PESCĂRUȘUL de Cehov, regia EUGEN JEBELEANU
Sala Ion Caramitru
Premiere în septembrie și octombrie 2022 (stagiunea 2022-2023):
10, 11 septembrie (avanpremieră), 28 septembrie (premieră) – MAȘINĂRIA: Musicalul, libret de Jason Loewith și Joshua Schmidt, după piesa ”The Adding Machine” de Elmer Rice, regia ALEXANDER HAUSVATER, scenografia Adina Mastalier.
Traducere: Geanina Jinaru-Doboș
În premieră absolută în România, în regia unuia dintre cei mai importanți regizori, Alexander Hausvater, Mașinăria. Musicalul este un musical „noir”, incitant și comic, o poveste despre prețul sufletului omenesc, susținută de partitura obsedantă a lui Joshua Schmidt, cu influențe gospel, operă, jazz și rock and roll.
Coproducție cu Asociația Centrul Român pentru Educație Artistică și Socială CREAS, Producător Victor Bucur.
Sala STUDIO
17-18 septembrie - EXIL , spectacol de ALEXANDRA BADEA (text și regie)
Scenografia: Cosmin Florea
Alexandra Badea : dramaturg şi regizoare cu o carieră prodigioasă în Franţa (Marele Premiul pentru Dramaturgie 2013, Cavaler al Artelor şi Literelor, colaborator al Théâtre National de la Colline din Paris)
Sala Ion Caramitru (Pagina de site a spectacolului, în construcție).
21 septembrie (dată estimată) – CEI DREPȚI, adaptarea după Albert Camus și regia MIHAI MĂNIUȚIU. Decorul Adrian Damian. Costume Luiza Enescu.
Traducerea : Marcel Aderca.
Cu : Marius Manole, Marius Bodochi, Maia Morgenstern, Raluca Aprodu, Mirela Oprișor, Ciprian Nicula
Sala STUDIO
4,5 octombrie (date estimate) – BOLTA CEREASCĂ de Lucy Kirkwood, regia GELU COLCEAG, scenografia Lililana Cenean, Ștefan Caragiu
Traducerea : Andrei Marinescu
Sala ATELIER
Premiere până la sfârșitul anului 2022 :
CREATORUL DE TEATRU de Thomas Bernhard, regia ALEXANDRU DABIJA, scenografia arh. Gabi Albu
cu Marcel Iureș si actori ai TNB : Alexandru Bindea, Ana Ciontea, Alexandra Sălceanu, Lucian Iftime, Afrodita Andone, Victoria Dicu (remake al unui spectacol de la Teatrul Act)
Sala STUDIO (Pagina de site a spectacolului, în construcție)
ACT VENEȚIAN de Camil Petrescu, Regia ALEXA VISARION, Scenografia Viorica Petrovici
Cu Richard Bovnoczki și Mirela Oprișor
Sala ATELIER