Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 230. Ucraina va continua acțiunile ofensive în pofida loviturilor rusești

Război în Ucraina, ziua 230. Ucraina va continua acțiunile ofensive în pofida loviturilor rusești

Marți, 11 octombrie 2022, este cea de-a 230-a zi de război în Ucraina.

Update Un nou atac cu rachete al forțelor ruse a afectat infrastructura critică a orașului Liov, din vestul Ucrainei, provocând întreruperea electricității ăntr-o parte a localității, anunță primarul, Andriy Sadovyi, citat de Reuters.

"Ca urmare a loviturii cu rachete, 30% din Lviv este temporar fără electricitate", a scris Sadovyi peTelegram. Totodată, și alimentarea cu apă a fost întreruptă în două cartiere. 

Trei explozii au avut loc în Liov în jurul orei locale 12.00.

Update Trupele rusești au lovit nodul feroviar Shepetovsky, uzina de reparații și pozițiile regimentului 11 rachete antiaeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei. Aceste puncte strategice au fost grav avariate, ca urmare a atacurilor cu rachetele rusești.

De asemenea, trupele rusești au lovit puternic nodul feroviar de la Pavlograd, un punct strategic extrem de important. Acest nod feroviar asigură transportul în toată regiunea Donbas.

Totodată, în această dimineață rușii au atacat centrala electrică de la Ladyzhynska CHPP, un punct important în infrastructura critică a Ucrainei.

De asemenea, în regiunea Ivano-Frankivsk au fost înregistrate grave lovituri asupra infrastructurii critice.

Update Alertă de raiduri aeriene în Ucraina, a doua zi după atacurile cu rachete lansate de forțele ruse, care au provocat decesul a 19 persoane și 105 de persoane sunt rănite, transmite Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă de la Kiev, citat de EFE.

''Avertisment. În timpul zilei există o mare probabilitate de atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei. Vă rugăm să rămâneţi în adăposturi pentru siguranţa dumneavoastră, nu ignoraţi alertele de raiduri aeriene'', au transmis serviciile de urgenţă peTelegram.

În urma bombardamentelor au fost afectate structuri critice și civile în Kiev și în 12 regiuni din Ucraina, precum și 30 de incendii. 

Totodată, 301 de localități din regiunile Kiev, Liov, Sumî, Ternopil şi Hmelniţki nu au curent electric. În orașul Liov a fost restabilită rețeaua de electricitate. 

Au fost puse în funcţiune 22 de centrale electrice, din care 15 centrale deservesc centrele de sănătate din regiunile Dnipropetrovsk, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Cernigău.
Peste 1000 de persoane şi 120 de echipe ale serviciilor de urgenţă au participat la operaţiunile salvare și de stingere a incendiilor.

Forțele ruse au lansat 12 rachete S-300 asupra infrastructurii civile din orașul Zaporojie. O persoană a murit. 

Ucraina: 98 de mineri sunt blocați în subteran în urma bombardamentelor rusești

Agența de presă de stat ucraineană Ukrinform relatează că 98 de mineri sunt încă blocați în subteran în urma bombardamentelor rusești asupra orașului Kryvyi Rih, orașul natal al președintelui ucrainean Vlodimir Zelenski.

Întreruperile de curent cauzate de lovituri au lăsat minerii blocați în subteran, informează agenția de știri, iar salvatorii încearcă să îi elibereze.

Aproape 900 de mineri au rămas blocați în patru mine în urma bombardamentelor, dar majoritatea au fost eliberați.

Update Infrastructura din orașul ucrainean Zaporojie a fost ținta bombardamentelor în noaptea de 11 octombrie, anunță guvernatorul regiunii cu același nume, Oleksandr Starukh, citat de Ukrainska Pravda și Kyiv Independent.

Update Forțele ucrainene au continuat să avanseze la est de râul Oskol, în direcția Regiunii Lugansk și au intrat în Stel'mahivka (la aproximativ 18 km vest de Svatove). Forțele ruse au lansat atacuri fără succes asupra Burdaka, la granița dintre Oblastul Harkov și Rusia, și Terny la nord-est de Lyman.

Ministrul de Externe din Ucraina: armata va continua acțiunile ofensive

Ucraina va continua acțiunile ofensive în pofida loviturilor rusești, afirmă ministrul ucrainean de Externe.

Ministrul de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Ucraina va continua să elibereze teritorii, în ciuda valului de rachete rusești lansate luni.

„Orice ar face el [Putin], vom continua să ne eliberăm teritoriul. Acesta este războiul pentru existența Ucrainei. Acesta este războiul pentru existența dreptului internațional și a ordinii bazate pe reguli. Așa că el poate escalada, poate face orice dorește. Dar noi vom continua să luptăm și vom câștiga", a declarat Kuleba pentru CNN.

Ministrul Kuleba a mai spus că „marea majoritate" a țintelor din asaltul rusesc au fost instalații energetice, adăugând că „nu are cunoștință de nicio instalație militară majoră care să fi fost vizată, au fost doar instalații energetice și case civile, clădiri de apartamente".

El consideră că atacul a fost un act de răzbunare din partea președintelui rus Vladimir Putin în urma înfrângerilor recente de pe câmpul de luptă.

„Nu ar trebui să existe nicio îndoială că scopul acestui atac a fost acela de a teroriza o populație pașnică și de a-i face viața cât mai dificilă. Sunt destul de sigur, sunt încrezător că acesta este rezultatul înfrângerii lui Putin pe câmpul de luptă. Când armata sa nu poate învinge armata ucraineană, a ales să terorizeze civilii ca răspuns, ca răzbunare", a precizat Kuleba.

Subiecte în articol: Ucraina razboi Zaporojie bombardamente
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri