Jurnalul.ro Ştiri Politică Reacția presei internaționale la revenirea în forță a Partidului Social Democrat

Reacția presei internaționale la revenirea în forță a Partidului Social Democrat

Partidul Social Democrat (PSD) din România a obţinut o victorie lejeră la alegerile parlamentare de duminică, urmând a reveni la putere la un an după ce fostul său premier, Victor Ponta, a fost nevoit să demisioneze din cauza nemulţumirii publice în urma tragediei de la Colectiv, comentează luni presa internaţională, care mai scrie că rezultatul scrutinului reprezintă o lovitură dură pentru preşedintele Klaus Iohannis şi pentru Partidul Naţional Liberal (PNL). 

"Alegerile legislative din România s-au încheiat cu o largă victorie a social-democraţilor, care au obţinut peste 45% din voturi", relatează RFI. 

"Liberalii preşedintelui Iohannis au primit o lovitură dură. Ei, cei care mizau pe imaginea de integritate a lui Dacian Cioloş pentru a obţine majoritatea parlamentară, au fost învinşi dur de social-democraţi", adaugă sursa citată. 

"La un an de la accidentul din clubul Colectiv şi de la furia populară care a dus la demisia premierului Victor Ponta, PSD revine în prim-plan, mai sigur ca oricând pe forţa sa", mai scrie RFI. 

"După incendiul de la Colectiv şi protestele care au urmat şi au dus la demisia premierului de atunci, niciun partid politic din opoziţie nu pare să fi ştiut să se sprijine pe acea nemulţumire a societăţii civile pentru a propune un proiect politic seducător", notează şi Le Monde. 

"Social-democraţii din România au câştigat alegerile generale de duminică, fiind aproape de a reveni la putere la un an după ce nemulţumirea publică a determinat demisia premierului lor", comentează şi Bloomberg. Publicaţia mai scrie că rezultatul obţinut de PSD şi de aliatul lor ALDE "le va oferi celor două partide o majoritate fermă" în parlament. 

Wall Street Journal comentează de asemenea că Partidul Social Democrat ar urma să revină la putere, "învingând o nouă coaliţie de partide reformiste" cu electorat tânăr şi din mediul urban, partide care au sperat să facă din România "un exemplu în lupta împotriva corupţiei". 

Prezenţa la vot pare să fi fost foarte scăzută, "ceea ce arată o apatie tot mai mare într-o serie de foste dictaturi comuniste, precum Bulgaria, Bosnia şi Croaţia, unde partidele de opoziţie au încercat să mobilizeze votanţii tinerii şi cosmopoliţi, în parte pentru că mulţi dintre ei au plecat pentru pieţe ale muncii mai bogate din vestul Europei", mai scrie Wall Street Journal. 

"Partidul Social Democrat a revenit duminică în forţă pe scena politică din România, prin victoria lejeră de la alegerile legislative", la un an după tragedia din clubul Colectiv, notează şi AFP. "Pe un fond de apatie şi în contextul unei clase politice discreditate, rata de participare nu a fost decât de 39,5%", mai scrie agenţia de presă. 

"Nemulţumiţi de salariile scăzute şi de starea proastă a infrastructurii, circa trei milioane din cele 20 de milioane de locuitori ai României au emigrat în ultimii ani", adaugă AFP. 

PSD a precizat că nu va dezvălui numele candidatului său la postul de premier decât după învestirea noului parlament, cel mai devreme la 19 decembrie. "O lege datând din 2001 interzice oricărei persoane care a fost condamnată de justiţie să devină prim-ministru, iar această dispoziţie ar putea să îl afecteze pe Liviu Dragnea, care a fost condamnat în primăvară la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală," mai scrie AFP. 

Liderul PSD a lăsat totuşi duminică de înţeles că va încerca să obţină funcţia de şef al guvernului. "Toţi oamenii politici, toţi factorii politici, toate instituţiile fundamentale ale statului trebuie să înţeleagă şi să respecte votul de astăzi al românilor", a spus Dragnea. 

Un astfel de scenariu ar deschide calea spre o criză cu preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, care a anunţat că va exclude de pe lista posibililor premieri orice persoană care are probleme cu justiţia, chiar dacă nu a fost condamnată, ceea ce l-ar scoate de asemenea din joc şi pe Victor Ponta, trimis în judecată pentru spălare de bani şi evaziune fiscală, mai scrie AFP. 

"Chiar dacă rezultatul este puternic în favoarea Partidului Social Democrat, îngrijorările privind corupţia au creat incertitudine în legătură cu cine va fi prim-ministru în noul guvern", scrie The New York Times, făcând referire la situaţia juridică a liderului PSD, Liviu Dragnea, a fostului prim-ministru social democrat Victor Ponta şi a preşedintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu. 

"Rezultatul nu era pe deplin neaşteptat. Sondajele indicau un rezultat bun pentru Partidul Social Democrat. Însă unii au crezut că principala formaţiune rivală, Partidul Naţional Liberal, ar fi putut obţine suficient sprijin pentru a câştiga o majoritate într-o coaliţie cu un nou partid, Uniunea Salvaţi România. Acest partid a făcut campanie cu o platformă pentru o mai mare responsabilitate şi o mai mare transparenţă guvernamentală", adaugă cotidianul american. 

The New York Times mai scrie că prezenţa la vot a fost scăzută, de sub 40%, şi asta pentru că electoratul a fost dezamăgit de anii de scandaluri politice şi de corupţia la nivel înalt. 

Partidul Social Democrat a obţinut o victorie fermă la alegerile parlamentare de duminică, scrie şi Financial Times. "Însă numele viitorului premier al României rămâne un mister, iar oponenţi ai PSD au atras atenţia că alegerea ar putea declanşa o confruntare între preşedintele Klaus Iohannis şi liderul PSD, Liviu Dragnea, care a refuzat să dezvăluie numele candidatului partidului înainte de alegeri", notează publicaţia. 

Financial Times comentează de asemenea că rezultatul este o dezamăgire pentru Partidul Naţional Liberal, care l-a susţinut pe Klaus Iohannis la alegerea sa ca preşedinte în 2014 şi care a sprijinit guvernul tehnocrat în exerciţiu, condus de premierul Dacian Cioloş. 

The Guardian reaminteşte că Liviu Dragnea a promis că România îşi va respecta angajamentele internaţionale strategice şi economice, în timp ce Euronews evidenţiază performanţa notabilă a noului partid Uniunea Salvaţi România, condus de Nicuşor Dan. 

"După ce au petrecut un an în purgatoriul opoziţiei, PSD a câştigat clar alegerile legislative de duminică", scrie agenţia de presă EFE, care comentează că ziua electorală a fost marcată de apatie, cu o rată de participare la vot sub 40%. "Slaba participare la vot a ajutat PSD, al cărui bazin electoral - format din votanţi din mediul rural şi persoane în vârstă - este foarte fidel", mai notează sursa citată. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri