Rata de infectare cu noul coronavirus continuă să crească, în București, ajungând ieri la 3,23 de cazuri la mia de locuitori, față de 3,19 cu o zi în urmă, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS). De asemenea, după Capitală, și județul Alba depășește pragul de 3 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, cu o rată de 3,06, iar județul Harghita se apropie vertiginos de scenariul roșu. Chiar dacă numărul de cazuri noi nu mai este atât de mare, raportat la numărul de teste făcute, ieri, s-a înregistrat un nou record de pacienți cu COVID-19 internați pe secțiile de Terapie Intensivă: 768 de cazuri.
Potrivit raportării transmise, ieri, de Grupul de Comunicare Strategică, alte 3.400 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în 24 de ore în România, din 29.400 de teste efectuate, bilanțul ajungând, astfel, la 186.254. Încă 65 de români diagnosticați cu infecție cu COVID-19 și-au pierdut viața, iar numărul total al deceselor a ajuns la 5.996.
Pe lângă municipiul București și județul Alba, județele cu o incidenţă ridicată a cazurilor de infectare cu noul coronavirus la mia de locuitori, calculată pentru ultimele două săptămâni, sunt: Harghita, unde rata de infectare e de 2,84, Cluj şi Vâlcea (cu 2,52 - fiecare), Sălaj (2,2), Timiş (2,12) și Braşov (2,09). La polul opus, cu o incidenţă mică a cazurilor de infectare, se află judeţele: Argeş (0,71), Mehedinţi (0,74), Vrancea (0,74), Buzău (0,76), Călăraşi (0,91), Tulcea (0,95) și Satu Mare (0,97).
Cele mai importante informații cu privire la evoluția epidemiei la nivel național:
* Noi focare de coronavirus au fost raportate în unitățile medicale. Este vorba despre secţia de Hematologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Sibiu, unde patru cadre medicale şi 10 pacienţi au fost infectaţi cu noul coronavirus, și de Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri din județul Iași, unde focarul a luat amploare. Până ieri, în focarul de la Psihiatrie erau 90 de cazuri confirmate, dintre care 14 angajați și 76 de pacienți.
* Secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean din Brăila este plină, cele opt paturi fiind ocupate de pacienți cu COVID-19 în stare gravă, iar conducerea spitalului caută soluții pentru a găsi noi spații. În spital mai sunt locuri doar pentru bolnavii cu forme ușoare.
* În prezent, la nivel național, 1.889 de unităţi de învăţământ îşi desfăşoară cursurile exclusiv online - o parte din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, altele ca urmare a ratei de incidenţă a cazurilor din localitatea în care se află -, iar 5.031 în scenariul 2 (mixt), potrivit Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Însă, pe fondul creșterii ratei de infectare, tot mai multe școli se pregătesc de scenariul roșu.
O veste bună vine de la specialiștii Universității Munster din Germania. Aceștia au constatat că infecțiile anterioare cu coronavirusurile sezoniere, adică cele care dau guturai sau rinofaringite, i-ar putea proteja pe oamenii care au trecut prin acestea de formele severe de COVID-19, datorită nivelului mai ridicat de anticorpi preexistenți.