Ingrediente pentru aluat:
500 g faina
125 g unt
3 oua
150 g zahar
un plic zahar vanilinat
50 g drojdie proaspata
un pahar lapte cald
coaja unei lamai sare
Ingrediente pentru umplutură:
400 g mac
200 g zahar
3 linguri miere
un albus
50 g unt
coaja unei lamai
2 linguri faina de migdale
cateva stafide
un plic zahar vanilinat
Mod de preparare:
Pentru umplutura, macul se trece sub un jet de apa rece si se pune la fiert cu apa cat sa-l acopere. Se lasa la fiert 5 minute, apoi se lasa 30 de minute sa se raceasca, se scurge si se marunteste.Apoi, se amesteca bine cu zaharul, untul topit, mierea, faina de migdale, zaharul vanilinat, coaja de lamaie si stafidele inmuiate. Se adauga albusul batut.Pentru aluat, drojdia se desface in doua linguri lapte cald la care se adauga o lingura de zahar si una de faina. Se lasa sa creasca. Intre timp, faina se amesteca cu untul topit, ouale, restul laptelui, zaharul si zaharul vanilinat. Se pune apoi drojdia, coaja de lamaie si un praf de sare. Se amesteca si apoi se framanta pana ce aluatul se desprinde de peretii vasului. Se acopera si se lasa o ora la crescut.Aluatul se imparte in patru bucati inegale, doua mici si doua mari. Cea mai mica bucata se intinde, se umple cu mac si apoi se ruleaza din margini catre mijloc. Sulul se pune intr-o tava de copt. Se procedeaza la fel cu bucata mai mare de aluat care se asaza deasupra celei mici, in aceeasi tava. Se lasa sa creasca 30 de minute. Se ung apoi cozonacii cu galbenus si se coc 30 de minute. Se lasa sa se raceasca in tava.