Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. Cum gătești mujadara, preparat din bucătăria orientală

Sfaturi în bucătărie. Cum gătești mujadara, preparat din bucătăria orientală

de Redacția Jurnalul    |   

Mujadara este un preparat tradițional din Orientul Mijlociu, alcătuit din linte, orez și ceapă caramelizată.

Este legat de gastronomia din Siria, Liban, Palestina și Iordania, dar rețeta a fost adoptată și în alte părți ale lumii arabe. Este un fel de mâncare sățios și hrănitor.

Rețetă de mujadara

Ingrediente

  • 200 g linte verde
  • 200 g orez basmati sau orez cu bob lung
  • 2 cepe mari
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1 linguriță de coriandru măcinat (opțional)
  • 1 linguriță de sare (sau după gust)
  • 1/2 linguriță de piper negru măcinat
  • 1/2 linguriță de turmeric (opțional)
  • 1/2 linguriță de scorțișoară (opțional)
  • 700 ml apă
  • 1 lingură de suc de lămâie (opțional).

Mod de preparare

Lintea se spală sub apă rece și se pune într-o cratiță. Se adaugă 700 ml apă și se pune cratița la foc mediu. Se lasă lintea să fiarbă timp de 20-25 de minute, până când este bine fiartă și ușor de zdrobit cu furculița. Dacă se folosește linte roșie, timpul de gătire va fi mai scurt, de 15-20 de minute. Lintea se lasă la scurs într-o sită.

Într-o altă cratiță, orezul basmati (sau orice alt tip de orez cu bob lung) se spală sub apă rece. Se pune într-o cratiță cu 400 ml apă și 1/2 linguriță de sare. Se fierbe conform instrucțiunilor de pe ambalaj, 10-12 minute. După fierbere, orezul se lasă acoperit câteva minute.

Într-o tigaie mare se adaugă uleiul de măsline și se încălzește la foc mediu. Cepele se taie în felii subțiri și se adaugă în tigaie. Se gătesc timp de 10-12 minute, amestecând constant, până când devin caramelizate și capătă o culoare aurie.

Într-un bol mare, lintea fiartă se combină cu orezul gătit și se amestecă bine. Se adaugă 3/4 din ceapa caramelizată, păstrând restul pentru garnisirea finală. Se condimentează cu chimen, coriandru, piper, turmeric și scorțișoară. Se poate adăuga și suc de lămâie. Toate ingredientele se amestecă până când sunt bine încorporate și distribuite uniform.

Mujadara se pune pe o farfurie și se garnisește cu ceapa rămasă, presărată deasupra preparatului. Se poate adăuga și câteva frunze de pătrunjel proaspăt pentru un plus de culoare și prospețime. Mujadara se poate servi caldă sau la temperatura camerei, alături de o salată verde sau legume proaspete.

Se păstrează la  frigider într-un recipient etanș, notează  hellotaste.ro.

 

Subiecte în articol: mujadara
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri