Repovestim copilaria... Tanti Maria Frațilă, din Panade (comuna Sîncel, județul Alba), se-ntoarce cu-o viață de om în urmă, la aromele de coptură, de rom și lemn dulce ale primilor ani.
Facea mama dumisale atunci cate doua cuptoare de colaci si de paine. Iar cozonac nu se facea ca acum, ci sa gatea truțuri... Devenim atenti. Luam creionul si notam un cuvant nou pentru un posibil dictionar gastronomic regional al Romaniei."Truțurile se faceau dintr-o faina mai buna, cu lapte si zahar. Se ungeau foile de aluat cu lictar (sau dulceata), se impleteau si se prajeau.
Suntem in casuta cea veche de 200 de ani - singura casa traditionala ramasa in picioare la Panade, cu toate ale timpului cel vechi: cu lada si lepedeu, cu soba si plafon boltit in dreptul plitei, ca un fel de "hota" a casei taranului roman, cu podul unde, mai demult, se afumau toate bucatele pregatite de Ignat.
Dupa ce se umpleau carnatii, se duceau .............
Citește mai departe rețeta de CALTABOȘ