''Când Rusia vorbeşte de imposibilitatea de a garanta siguranţa navigaţiei în aceste zone, un astfel de acord este puţin fezabil şi capătă un caracter mult mai riscant, periculos şi lipsit de garanţii'', a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a mai afirmat că este ''o chestiune complicată'' ca Rusia să revină în acord dar a precizat că ''Rusia continuă contactele cu partea turcă prin canale diplomatice şi alte instituţii''.
În această dimineață au plecat 12 nave din porturile ucrainene la Marea Neagră încărcate cu peste 350.000 de tone de grâu și alte produse agricole.
"12 vase încărcate cu 354,5 mii de tone de produse agricole au părăsit porturile Odesa, Ciornomorsk și Pivdenny având destinații în Africa, Asia și Europa", transmite Ministerul Infrastructurii de la Kiev. Totodată, nava Ikaria Angel a fost închiriată de Programul Alimentar al ONU, cu misiunea de a transporta cereale în Etiopia.
Acestea au ruta stabilită pe coridorul maritim stabilit prin acordul încheiat la Istanbul de Ucraina și Rusia, cu Turcia și ONU, observatori. Însă atacarea flotei maritime a Rusiei din Marea Neagră, pe 29 octombrie, a fost calificată de Moscova drept un act terorist, realizat de Kiev cu ajutorul Marii Britanii, și s-a retras din acord pe termen nedefinit.
Poziția Turciei
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a exprimant angajamentul Turciei de a menține în vigoare acordul.
''Chiar dacă Rusia are îndoieli în privinţa acestuia, pe motiv că nu i s-ar acorda aceleaşi facilităţi, vom continua să ne străduim să servim umanitatea'', a spus acesta.