Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Recalcularea pensiilor. Un senior va primi 6.000 de lei în plus de la 1 septembrie 2024

Recalcularea pensiilor. Un senior va primi 6.000 de lei în plus de la 1 septembrie 2024

de Redacția Jurnalul    |   

Un român din Sibiu va primi aproape 6.000 de lei în plus la pensie, fiind cea mai mare majorare din județ. Totodată, sute de mii de pensionari așteaptă deciziile de recalculare, după identificarea unor erori de calcul. 

Peste 83.000 de pensionari din Sibiu vor avea pensii mai mari, începând din luna septembrie. În judeţ au fost recalculate aproape 100.000 de dosare, potrivit Casei Județene de Pensii Sibiu, notează Turnul Sfatului.

În urma recalculării, creșterea medie este 524 de lei. Însă un pensionar din judeţ  urmează să primească aproape 6.000 de lei brut în plus la pensie. 

Citiți și Cât de mare e țeapa dată de guvern celor mai săraci pensionari

”Cea mai mare diferență, din Județul Sibiu, ca urmarea a recalculării este de 5.930 lei. Pensia de care acesta beneficiază este de 19.768 lei, iar după recalculare este de 25.698 lei. Cuantumurile menționate sunt brute”, informează Casa de Pensii Sibiu.

5.000 de decizii au fost retrase în judeţul Alba deoarece conţin erori. Acestea se adaugă celor 1.500 la nivel naţional, anunţate săptămâna trecută. Vârstnicii stau la cozi pentru lămuriri. Sunt persoane care s-au trezit cu veniturile înjumătățite sau cu perioade de muncă lipsă. 

Nedreptăţiţi se consideră mai ales pensionarii cu studii superioare, cei care s-au îmbolnăvit, au suferit diverse accidente de muncă sau au lucrat în condiţii grele. Unii mecanici de tren, de exemplu, au primit decizii pe minus cu 2.000 de lei. 

Citiți și Scandalul recalculării pensiilor. Mii de vârstnici au primit decizii pe minus: "Nopţi pierdute, fără sâmbete, fără duminici"

Deciziile în minus înseamnă bani mai puţini în viitor, chiar dacă acum autoritățile dau asigurări că nicio pensie nu va scădea efectiv. 

"Haideți să vedem exact unde sunt imperfecțiunile legii, asta am dat. Până atunci se va trimite pe fiecare categorie socio-profesională o scrisoare din partea Ministerului Muncii. Suntem într-o zonă, din punctul meu de vedere, relaxată, pentru că nimeni nu a pierdut niciun ban", spune premierul Marcel Ciolacu, potrivit observatornews.ro.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri