x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Scandalul recalculării pensiilor. Mii de vârstnici au primit decizii pe minus: "Nopţi pierdute, fără sâmbete, fără duminici"

Scandalul recalculării pensiilor. Mii de vârstnici au primit decizii pe minus: "Nopţi pierdute, fără sâmbete, fără duminici"

de Redacția Jurnalul    |    27 Aug 2024   •   12:30
Scandalul recalculării pensiilor. Mii de vârstnici au primit decizii pe minus: "Nopţi pierdute, fără sâmbete, fără duminici"

Circa un milion de pensionari au primit decizii de recalculare greșite. Astfel că 5.000 de decizii au fost retrase numai în județul Alba deoarece conțineau erori.

Vârstnicii stau la cozi pentru a cere explicații autorităților deoarece veniturile le-au scăzut, s-au trezit cu punctaje la jumătate sau au perioade de muncă lipsă.

"Cine dă cerere de la audienţă? Şi pentru recalculare? Am 48 de ani de muncă şi mi-au trecut 35 de ani de muncă. Mă lupt ca să depun o cerere de recalculare şi eventual să merg la o audienţă", spune un pensionar din Bucureşti.

5.000 de documente de recalculare retrase în Alba

Autoritățile din Alba au retras de la distribuirea 5.000 de documente. La nivel național au mai fost retrase alte 1.500 de decizii. 

"Aceste decizii vor fi reanalizate, nu înseamnă că sunt greşite, doar că, existând anumite suspiciuni de date eronate – fie elemente de stagiu, fie de cuantum al pensiei, fie de număr de puncte stabilit – am considerat că este extrem de important să nu generăm anumite nemulţumiri în rândul pensionarilor", explică Cornelia Miclea, director executiv Casa de Pensii Alba.

Citiți și Fenomenul „Săraci cu salarii mărite”: Guvernul dă cu o mână, ca să ia cu cinci 

Pensionari nedreptățiți

Mai ales pensionarii cu studii superioare, cei care s-au îmbolnăvit, au suferit accidente de muncă ori au lucrat în condiții grele se consideră nedreptățiți. 

Unii mecanici de tren, de exemplu, au primit decizii și cu 2.000 de lei în minus.

"Eu pentru pensia asta am muncit. Nopţi pierdute, fără sâmbete, fără duminici, fără sărbători, fără Paşte, fără Crăciun", spune Radu Enea, fost mecanic de locomotivă. 

"Sunt alţii care au beneficiat de multe avantaje în decursul pensionării şi atunci au un cuantum mai mare, mult mai mare al pensiei şi aceştia trebuie să fie ajunşi de cei care au un cuantum mult mai mic. Iar când se ajunge la acelaşi nivel, toţi vor creşte la fel", explică Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii.

"Ne umilesc! Pe drepturile noastre. Nimeni nu le cere nimic în plus, decât drepturile pe care le-am câştigat, tot conform legii le-am primit, să le lase aşa", spune o pensionară. 

Deciziile pe minus înseamnă bani mai puţini în viitor, chiar dacă acum autoritățile dau asigurări că nicio pensie nu va scădea efectiv. 

Citiți și Ciolacu: Am cerut ministrului de Finanțe simulare pe pensii. Nicio pensie nu scade 

Ce spune premierul Marcel Ciolacu 

"Haideți să vedem exact unde sunt imperfecțiunile legii, asta am dat. Până atunci se va trimite pe fiecare categorie socio-profesională o scrisoare din partea Ministerului Muncii. Suntem într-o zonă, din punctul meu de vedere, relaxată, pentru că nimeni nu a pierdut niciun ban", afirmă premierul Marcel Ciolacu.

Sute de mii de oameni încă așteaptă să primească acasă decizia de recalculare. Poșta Română trebuie să distribuie toate plicurile până la finalul acestei săpămâni, transmite observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: pensii recalculare pensii pensionari