Primăvara este sezonul ideal pentru a adopta o dietă cât mai… verde, iar una din vegetalele care trebuie introduse neapărat în alimentație este spanacul.
Spanacul este o plantă perenă de origine persană, care s-a răspândit pe teritoriul Europei în secolul al XII-lea. În foarte scurt timp, a devenit cunoscută și apreciată pentru proprietățile curative și versatilitatea sa.
Spanacul aparține familiei Chenopodiacee, asemenea sfeclei și pseudo-cerealei quinoa. Există mai multe varietăți de spanac, dar proprietățile lor sunt similare: un conținut ridicat de vitamina A, vitamina C, vitaminele D, E, K, dar și de fier, calciu, mangan și magneziu.
Deși este disponibil în magazine tot anul, cel mai indicat este să îl consumăm primăvara, atunci când este în sezon, recomandă bbcgoodfood.com.
Spanacul protejează sănătatea oculară, reglează tensiunea arterială, energizează și îmbunătățește calitatea sângelui. Este recomandat persoanelor care vor să slăbească, întrucât are un aport caloric scăzut, o cantitate mare de fibre care reglează digestia și abundă în antioxidanți.
Astfel, 100 de grame de spanac conțin 23 de calorii, 3 grame de proteine, 0 grame de lipide, 4 grame de carbohidrați și 2 grame de fibre.
Iată ce ar trebui să știți despre acest acest aliment minunat:
- Cea mai bună alegere o constituie spanacul tânăr (baby spinach). Cu cât frunzele sunt mai mari, cu atât sunt mai mature, mai tari și mai ațoase.
- Frunzele de spanac depozitate la lumină conțin mai mulți nutrienți decât cele păstrate în întuneric.
- Spanacul gătit este mai sănătos decât cel crud. O jumătate de ceașcă de spanac preparat termic este de trei ori mai bogat în nutrienți decât o ceașcă de spanac crud.
- Ca o excepție de la regula menționată anterior, pentru a obține beneficii maxime putem consuma spanacul consumat sub formă de smoothie sau suc.
- Spanacul previne afecțiunile oculare și ajută la menținerea unui sistem osos sănătos. Ceea ce puțină lume știe este că această plantă îmbunătățește digestia și elimină toxinele din colon.
- Un alt beneficiu prea puțin cunoscut al spanacului este efectul incredibil asupra pielii. Conținutul ridicat de vitamine și minerale reprezintă un remediu eficient împotriva pielii uscate. Consumul regulat de spanac proaspăt îmbunătățește radical aspectul tenului.