Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat sâmbătă că instanţa de judecată a respins acţiunea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, având ca obiect anularea HG referitoare la arhiva SIPA.
''Arhiva SIPA - evoluţii! Instanţa de judecată a respins acţiunea formulată de către UNJR/Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, având ca obiect anularea HG referitoare la arhiva SIPA. Din 19 iunie, Ministerul Justiţiei aşteaptă, de la CSM şi asociaţiile profesionale, propuneri pentru desemnarea unui magistrat în Comisia de inventariere a fondului arhivistic SIPA!'', a scris ministrul pe Facebook.
Pe 14 iunie, UNJR a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) împotriva Ministerului Justiţiei, care avea însă ca obiect suspendarea HG 410/2017 privind arhiva SIPA.
Judecătorii de la CAB au respins vineri cererea UNJR de chemare în judecată, ca fiind neîntemeiată.
"Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active şi excepţia lipsei de interes ca neîntemeiate. Respinge cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată. Admite cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtului Guvernul României. Cu recurs în 5 zile de la comunicare", se arată în decizia instanţei.
Pe 7 iunie, preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, anunţa că judecătorii vor pune în mişcare demersurile necesare pentru a acţiona în judecată Guvernul pentru modul în care a fost adoptată hotărârea de guvern privind arhiva SIPA.
UNJR invoca faptul că Guvernul a adoptat "în secret" HG, fără avizul CSM, iar desecretizarea arhivei SIPA naşte "suspiciunea că serviciile de informaţii şi politicienii doresc să intre legal în posesia conţinutului acestei arhive cu scopul de a şantaja magistraţi".
"Hotărârea de Guvern privind arhiva SIPA iniţiată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu doar că riscă să acopere sau să împiedice cercetarea prezumtivelor ilegalităţi semnalate în spaţiul public cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu această arhivă de peste 12 ani, dar naşte din nou suspiciunea rezonabilă că serviciile de informaţii şi politicienii doresc să intre legal în posesia conţinutului acestei arhive cu scopul de a şantaja magistraţi. (...) În urma mai multor solicitări din partea presei confirm că, după ce hotărârea de guvern va fi publicată în Monitorul Oficial, vom pune în mişcare demersurile necesare pentru a acţiona în judecată Guvernul Grindeanu pentru modul în care a adoptat această hotărâre de guvern", scria Dana Gîrbovan pe 7 iunie. AGERPRES