Transelectrica raportează un profit net cu 18% mai mare în 2020, față de anul anterior, acesta ajungând la 114 milioane de lei. Câștigul brut a crescut cu 60 de milioane de lei, situându-se la 167 de milioane de lei. Acest lucru se datorează reducerii costurilor operaționale și gestionării eficiente a resurselor companiei de transport al energiei electrice.
Consumul intern a scăzut însă cu 3,48%, situându-se la 55,7 TWh, producția a fost cu 5% mai mică, de 53 TWh, iar deficitul a crescut cu 84%, la 2,8 TWh.
"Rezultatele obţinute în 2020, un an complicat pentru întreg sectorul economic, arată că Transelectrica s-a adaptat condiţiilor de business şi a reuşit să-şi concentreze eforturile pe acele acţiuni sustenabile şi esenţiale pentru siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional: investiţiile şi mentenanţa. În acelaşi timp, în anul 2020, Transelectrica a contribuit la funcţionarea economiei într-o perioadă marcată de efectele pandemiei, având de asemenea un aport important la bugetul statului român", a spus directorul general executiv, Cătălin Niţu.
Veniturile operaţionale din 2020 au înregistrat o scădere ușoară, de 1% comparativ cu 2019, situându-se la 2,368 miliarde de lei, faţă de 2,398 miliarde de lei în anul anterior, determinată de scăderea veniturilor operaţionale aferente activităţii zero profit şi de scăderea cantităţii de energie electrică transportată.
Cheltuielile totale operaţionale din ianuarie - decembrie 2020 au scăzut cu 4%, până la 2,198 miliarde de lei.
Pe segmentul activităţilor cu profit permis, pe zona principală a activităţilor de bază, s-a înregistrat o scădere cu 2% a veniturilor, determinată de scăderea cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor.
Transelectrica a obținut, pentru al treilea an consecutiv, ratingul Ba1, cu perspectivă pozitivă din partea agenţiei Moody's Investors Service, ceea ce înseamnă un profil financiar solid cu nivel redus de îndatorare şi valori financiare puternice.