Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un sfert din populație riscă incapacitatea de plată

Un sfert din populație riscă incapacitatea de plată

de Dan Straut    |   

Sărăcia financiară afectează tot mai multe familii și doar o cincime dintre copiii care trăiesc în gospodării cu venituri mici pot evita această situație, arată un studiu al fundației Friedrich-Ebert-Stiftung.

 

Media națională a riscului de sărăcie a fost de 23,8% în anul 2019, ceea ce înseamnă că mai mult de 4,7 milioane de români se confruntă cu incapacitatea de a-și plăti cele necesare vieții. În ultimii ani, acest risc a scăzut în 5 din cele 8 regiuni de dezvoltare, dar a crescut în Moldova (de la 35,6% la 41,1% din populația locală), în Centru (de la 19,4% la 21,1%) și în Sud-Muntenia (de la 25,7% la 26%).

 

Soluția: mai multă protecție socială

În comparație cu media UE, de 27% din Produsul Intern Brut (PIB), România alocă doar 15% pentru protecția socială. Valoarea indicatorului social de referință (ISR), introdus în 2008 și folosit ca etalon pentru prestațiile sociale, a rămas constantă la 500 de lei. „Creșterea ISR la 1.200 de lei ar avea drept rezultat un câștig economic estimat de 0,9% din PIB”, concluzionează autorii studiului.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri