Jurnalul.ro Sport Sporturi United Cup: Un nou eveniment global pe echipe deschide sezonul de tenis în 2023

United Cup: Un nou eveniment global pe echipe deschide sezonul de tenis în 2023

Cei mai buni jucători și jucătoare de tenis din lume se reunesc pentru o nouă competiție pe echipe, din 18 țări, în trei orașe din Australia. Cupa United a fost anunțată joi seara de ATP și WTA, o primă colaborare de acest fel, pentru un turneu ce va deschide sezonul de tenis 2023.

United Cup, un eveniment ATP-WTA prezentat în parteneriat cu Tennis Australia, este o competiție cu echipe mixte din 18 țări, care vor concura în Brisbane, Perth și Sydney timp de 11 zile, de joi, 29 decembrie, până duminică, 8 ianuarie 2023.

Organizatorii pun la bătaie, pentru această primă ediție, premii în valoare de 15 milioane de dolari americani. În premieră mondială pentru un eveniment mixt pe echipe, sunt puse în joc și 500 de puncte pentru clasamentele ATP și WTA.

Primele 12 țări se vor califica prin intermediul celor mai bine clasați șase jucători din fiecare țară care se înscrie, din circuitul ATP sau din cel WTA. Celelalte șase țări se vor califica în funcție de cea mai bună clasare combinată a jucătorilor lor numărul 1 la masculin și feminin. Echipele vor fi formate din trei-patru jucători din fiecare circuit.

Fiecare oraș va găzdui două grupe de câte trei țări, care vor concura în format tur-retur, cu grupe care vor cuprinde două partide de simplu ATP și două de simplu WTA, precum și un meci de dublu mixt.

Câștigătoarea fiecărei finale de oraș va avansa la Final Four-ul Cupei United de la Sydney (6-8 ianuarie), iar următoarea echipă cu cea mai bună performanță din faza grupelor va completa cvartetul.

Fostul număr 1 mondial Andy Murray a declarat că noul eveniment va valorifica avantajul inerent al tenisului față de alte sporturi. „Îmi place să văd bărbații și femeile concurând împreună. Este un lucru care mă încântă foarte mult", a spus el.

„Suntem singurul sport global în care bărbații și femeile concurează în aceleași locuri, ceea ce este ceva foarte special la sportul nostru și ceva ce trebuie sărbătorit. Evenimentele mari ca acesta vor ajuta.

„Sunt sigur că toți jucătorii vor fi foarte pasionați să concureze pentru țările lor, iar sportivii vor lucra împreună pentru a se susține reciproc."

Fostul jucător de tenis australian și actualul comentator Casey Dellacqua a declarat, citat de atptour.com: „Este o oportunitate interesantă pentru sportul nostru. Este pentru prima dată când vom reuni turneele masculin și feminin pentru un eveniment global pe echipe care oferă premii uriașe în bani și puncte importante în clasament. Este o inovație minunată pentru jocul de tenis și va fi un început de succes pentru vara tenisului australian."

Tragerea la sorți va avea loc joi, 10 noiembrie. Biletele pentru Cupa United vor fi puse în vânzare vineri, 11 noiembrie. Brisbane (Pat Rafter Arena), Perth (RAC Arena) și Sydney (Ken Rosewall Arena) vor găzdui faza grupelor de joi, 29 decembrie, până miercuri, 4 ianuarie 2023.

Andrea Gaudenzi, președintele ATP, a declarat: „United Cup marchează un mare pas înainte pentru tenis. Cel mai important, va crea noi experiențe incredibile pentru fanii noștri. Suntem încântați să-i vedem pe cei mai buni jucători și jucătoare concurând împreună, cu puncte de clasament în joc, pentru a lansa sezonul ca niciodată până acum."

Steve Simon, președinte și CEO al WTA: „United Cup este o colaborare importantă și strategică între WTA, ATP și Tennis Australia, care reflectă un angajament continuu în ridicarea sportului nostru. Acest eveniment captivant de simplu și dublu mixt pe echipe va reuni vedete în devenire și sportivi consacrați din ambele circuite pentru a concura pe aceeași scenă, oferindu-le jucătorilor și fanilor o experiență unică în care rezultatul final poate fi determinat cu femei și bărbați care concurează împreună."

Craig Tiley, CEO al Tennis Australia: „United Cup reprezintă o oportunitate unică de a uni atât turneul masculin, cât și cel feminin într-un mod inedit, care nu a mai fost văzut până acum. Avem ocazia aici, în Australia, să valorificăm poziția unică a tenisului pentru a permite celor mai buni bărbați și femei din lume să concureze cot la cot și să își reprezinte țara la cel mai înalt nivel. Nu am putea fi mai încântați să vedem cum se va desfășura acest eveniment în ianuarie."

Actualizări ale calendarului turneului ATP 2023

În paralel, ATP a anunțat joi relocarea licenței turneului ATP 250 de la Sofia. Din 2023, evenimentul va fi organizat în Australia, în prima săptămână a sezonului, alături de United Cup, oferind oportunități suplimentare de joc în perioada premergătoare Australian Open. În plus, turneul ATP 250 de la Belgrad, programat pentru aprilie 2023, se va reloca la Banja Luka (Bosnia și Herțegovina).

 

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: united cup
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri