Jurnalul.ro Ştiri Externe Universitatea Central Europeană este „forțată” să părăsească Budapesta

Universitatea Central Europeană este „forțată” să părăsească Budapesta

O universitate din Budapesta, fondată de miliardarul George Soros, este „forțată" să părăsească Ungaria, conform CNN.

Universitatea Central Europeană, care este o instituție acreditată în SUA și Ungaria, a fost forțată de legea ungară să nu mai accepte noi studenți după 1 ianuarie 2019.

Drept rezultat, instituția va lansa din septembrie, în Viena, toate programele universitare acreditate de Statele Unite.

Toate acestea se întâmplă după ce universitatea a fost subiectul atacurilor verbale și legislative lansate de către Premierul maghiar, Viktor Orban.

Liderul populist a fost critic la adresa agendei academice susținute de universitate și de Soros, care este diametral opusă viziunii naționaliste a guvernului.

Universitatea Central Europeană a declarat că eliminarea sa din Ungaria încalcă libertatea academică.

„Este o situație fără precedent” a spus rectorul și președintele universității, Michael Ignatieff.

„O instituție a Statelor Unite este dată afară dintr-o țară care este aliată NATO. O instituție europeană este eliminată dintr-un stat membru UE.”

Totuși, guvernul maghiar a refuzat să semneze un document negociat deja cu New York-ul care ar permite UCE să rămână.

„Guvernul nici măcar nu a încercat să pretindă că există baze academice pentru acțiunile sale. Este o zi întunecată pentru Europa și o zi întunecată pentru Ungaria”.

Drept răspuns, un purtător de cuvânt al guvernului din Ungaria a spus că „nu este nimic decât o cacealma politică după stilul lui Soros, care nu merită atenția guvernului”.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri