Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Atenție părinți! Vârsta înaintată a tatălui crește riscul de transmitere a bolilor genetice la copii

Atenție părinți! Vârsta înaintată a tatălui crește riscul de transmitere a bolilor genetice la copii

de Redacția Jurnalul    |   

Vârsta înaintată a tatălui crește riscul de transmitere a bolilor genetice la copii, potrivit unui studiu realizat de Spitalul de pediatrie Bambino Gesù din Roma, în colaborare cu Universitatea din Oxford.

Tot mai multe cupluri din UE și SUA amână decizia de a avea copii, astfel încât devin părinți tot mai târziu. 

Astfel că media bărbaților din SUA la care devin părinți este de circa 31 de ani iar a femeilor de 27,5 ani. 

Însă studiul publicat în revista The American Journal of Human Genetics,  arată însă că acest lucru vine cu anumite riscuri pentru copii.  Acesta precizează că „noile mutaţii” provoacă numeroase boli genetice șu se transmit în principal pe cale paternă.

Riscul, explică cercetătorii, creşte odată cu vârsta, deoarece celulele care dau naştere spermatozoizilor, şi care conţin aceste mutaţii, se reproduc de-a lungul vieţii, crescând progresiv.

Citiți și Durerile de creștere la copii: Simptome și remedii

Cercetătorii de la Bambino Gesù şi de la Universitatea din Oxford s-au concentrat pe sindromul Myhre, o boală genetică rară provocată de mutaţii ale genei SMAD4.

Pornind de la acest fapt, cercetătorii au demonstrat că mutaţiile care provoacă această boală au întotdeauna origine paternă.

Oamenii de știință de la Institutul de Medicină Moleculară MRC Weatherall de la Universitatea din Oxford au reuşit să evidenţieze modul în care aceste mutaţii conferă un avantaj proliferativ celulelor germinale stem, determinând expansiunea lor clonală, situaţie care se poate compara cu ceea ce se întâmplă cu celulele canceroase. Acest risc, potrivit cercetătorilor, este influențat de vârsta tatălui.

Citiți și Depresia la copii. Care sunt factorii declansatori?

Studiul a fost realizat prin analizarea mostrelor a 18 pacienţi diagnosticaţi cu sindrom Myhre şi a părinţilor acestora, prercum şi a celor ale donatorilor anonimi, cu vârse între 24 şi 75 de ani, apoi comparate cu datele personale a 35 de familii de pacienţi americani cu sindrom Myhre, potrivit longevitymagazine.ro.

Subiecte în articol: parinti copii tata boli genetice
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri