x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Durerile de creștere la copii: Simptome și remedii

Durerile de creștere la copii: Simptome și remedii

de Redacția Jurnalul    |    03 Sep 2024   •   17:00
Durerile de creștere la copii: Simptome și remedii
Sursa foto: Hepta/Durerile de creștere la copii

Durerile de creștere la copiii mici și mari sunt un fenomen comun care afectează mulți micuți în timpul dezvoltării lor. Acestea pot fi o sursă de disconfort, dar, de cele mai multe ori, nu indică probleme medicale grave. 

Durerile de creștere la copiii mici și la copii reprezintă acele senzații de disconfort sau dureri intermitente care apar în special la nivelul membrelor inferioare. Picioarele și gambele sunt cele mai afectate zone. Aceste dureri sunt adesea descrise ca fiind difuze și nu sunt asociate cu leziuni sau inflamații vizibile. De obicei, durerile apar seara sau noaptea, ceea ce poate duce la treziri nocturne și neliniște.

Potrivit deparinti.ro, durerile de creștere afectează, cel mai adesea, copiii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani, dar pot fi resimțite și de copiii mai mici, uneori chiar de sugari.

Durerile de creștere la copiii mici și la copii: care sunt cauzele apariției

Deși durerile de creștere sunt o problemă frecventă, cauzele precise nu sunt pe deplin cunoscute. Există mai multe teorii, însă niciuna nu este confirmată definitiv. Printre factorii care pot contribui la apariția acestor dureri se numără:

-dezvoltarea mușchilor și oaselor. Se crede că durerea poate fi legată de creșterea rapidă a oaselor și de faptul că mușchii și tendoanele trebuie să se adapteze acestei creșteri.

-activitate fizică intensă. Copiii activi, care aleargă și sar mult în timpul zilei, pot resimți dureri cauzate de suprasolicitarea mușchilor și articulațiilor.

-sensibilitatea individuală. Fiecare copil poate reacționa diferit la creșterea în înălțime și la dezvoltarea sistemului locomotor. Unii copii pot fi mai sensibili la acest proces, resimțind dureri mai intense.

-factorii genetici. Există dovezi care sugerează că unii copii sunt predispuși genetic la dureri de creștere. Mai ales dacă părinții lor au avut astfel de dureri în copilărie.

Durerile de creștere la copiii mici și mari: ce simptome resimt

Simptomele durerilor de creștere pot varia de la copil la copil, dar cele mai frecvente semne includ:

Durerile de creștere sunt adesea descrise ca fiind dureri surde, pulsatile sau chiar crampe. Copiii pot resimți un disconfort general în picioare, care poate varia de la o ușoară jenă la dureri mai intense. În timpul zilei, copiii nu prezintă de obicei simptome și sunt activi fără dificultate. Dar odată cu venirea nopții, durerile pot deveni mai evidente.

Unii copii descriu durerile ca fiind asemănătoare cu senzația de picioare „obosite” sau „grele”, mai ales după o zi plină de activitate fizică.

Remedii pentru durerile de creștere

Din fericire, există mai multe metode prin care pot fi ameliorate durerile de creștere ale copiilor. Ajută mult masarea ușoară a zonelor dureroase. Masajul poate relaxa mușchii și poate reduce disconfortul.

Mai apoi, poți aplica niște comprese calde pe picioarele copilului. ȘI acestea ajută la relaxarea mușchilor și la reducerea durerii. Medicii mai recomandă ca micuțul să facă și exerciții ușoare de întindere a mușchilor picioarelor. Făcute regulat, specialiștii susțin că pot ajuta la prevenirea apariției durerilor.

Și nu în ultimul rând, în cazurile de dureri mai intense, îi poți administra copilului analgezice ușoare, precum ibuprofen sau paracetamol.

Când să apelezi la medic

Deși durerile de creștere sunt, de obicei, inofensive, există situații în care este recomandat să consulți un medic. Apelează la medic dacă durerea este constantă sau foarte intensă. De asemenea, ar trebui să-l vadă un specialist dacă îi apar umflături sau roșeață în zona afectată. Sau dacă micuțul schiopătează sau are dificultăți de mișcare în timpul zilei.

Mai mult, dacă face febră sau nu are poftă de mâncare, e clar că situație trebuie verificată în detaliu. Medicul va putea evalua simptomele și va exclude alte afecțiuni care ar putea necesita tratament.

 

 

×
Subiecte în articol: dureri crestere copii remedii simptome