x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Depresia la copii. Care sunt factorii declansatori?

Depresia la copii. Care sunt factorii declansatori?

de Redacția Jurnalul    |    01 Sep 2024   •   20:20
Depresia la copii. Care sunt factorii declansatori?

Fiecare copil are stări emoționale mai bune sau mai puțin bune. Dar pentru unii copii, a se simți deprimat pentru mai mult de câteva săptămâni poate fi un semn de depresie. Depresia la copii este o tulburare de dispoziție care duce la sentimente de tristețe ce interferează cu activitatea lor zilnică. Află care sunt cauzele depresiei la copii și cum poate fi gestionată.

Terapie cognitiv-comportamentală și medicamentele sunt principalele modalități de tratare a depresiei la copii, scrie deparinti.ro

Depresia îi poate face pe cei mici să se simtă triști, irascibili sau fără energie. Copiii au adesea schimbări de dispoziție. Se pot simți triști pentru o perioadă de timp, dar mai apoi revin la starea lor de bunădispoziție

Cauzele depresiei la copii și cum poate fi gestionată

Depresia este diferită. Dacă copilul tău are depresie, tristețea lui persistă mai mult de două săptămâni. Această afecțiune poate afecta somnul, apetitul sau relațiile copilului cu ceilalți.

Tipuri de depresie la copii

Tulburare depresivă majoră. Unii oameni numesc aceasta depresie clinică. Este cel mai cunoscut tip de depresie la copii. Dacă copilul are o tulburare depresivă majoră, se poate simți trist sau fără speranță ori se poate supăra extrem de ușor. Este posibil să nu vrea să facă lucrurile care care îi aduceau bucurie și să se simtă dezamăgit de familie și prieteni.

Tulburare disforică premenstruală (PMDD). Această afecțiune se poate întâmpla după ce copilul are prima menstruație. Simptomele de depresie și anxietate încep cu aproximativ o săptămână înainte de a avea menstruația în fiecare lună. Se pot enerva sau plânge mai ușor decât de obicei sau se pot concentra cu greu.

Tulburare afectivă sezonieră (TAS). Simptomele ei sunt ca cele ale tulburării depresive majore, dar vin și pleacă odată cu anotimpurile. Este obișnuit ca oamenii să aibă simptome în timpul lunilor reci de iarnă. Dar se poate întâmpla în orice anotimp.

Tulburare perturbatoare de dereglare a dispoziției. Copiii cu această afecțiune au accese de furie frecvente sau accese de furie care nu par potrivite pentru vârsta lor. Pot fi agresivi fizic sau verbal.

Distimie. Această afecțiune este mai ușoară decât tulburarea depresivă majoră. Simptomele sunt similare, dar durează mai mult. Simptomele copilului pot veni și pot dispărea după ani de zile. S-ar putea să înceapă să simți că schimbările de dispoziție sunt o parte din personalitatea copilului tău. Dar tratamentul poate ajuta și în acest caz.

Semnele și simptomele depresiei la copii

Depresia poate, de asemenea, împiedica copilul să se bucure de școală, sport sau hobby-uri sale. În cazurile severe, depresia poate duce la gânduri de sinucidere.

Furie

Sentimente de tristețe și deznădejde

Retragere

Sensibilitate la respingere

Modificări ale apetitului

Modificări ale somnului

Izbucniri în plâns

Probleme de concentrare

Oboseală și energie scăzută

Dureri de stomac și de cap care nu răspund la tratament

Probleme în timpul activităților

Sentimente de lipsă de valoare sau de vinovăție

Gândire sau concentrare afectată

Gânduri de moarte sau sinucidere

Cauzele depresiei la copii

Experții nu știu exact ce cauzează depresia la copii și adolescenți. Dar ei cred că genetica și factorii de mediu joacă un rol. Depresia la copii este cel mai probabil rezultatul factorilor de mai jos:

Genetică și istoric familial

Boală fizică sau rănire.

Evenimente de viață stresante, cum ar fi separarea, divorțul, mutarea sau moartea cuiva apropiat.

Consumul de substanțe.

Bullying sau expunerea la alte experiențe traumatice.

Dacă credeți că copilul tău are semne de depresie, discută cu un medic. Pediatrul te poate trimite la un profesionist în sănătate mintală pentru o evaluare mai detaliată. Bolile cunoscute ca provoacă simptome de depresie sunt:

Anemia

Durerea cronică

Comoţia

Diabetul

Epilepsia

Hipotiroidismul sau hipertiroidismul

Mononucleoza

Deficit de vitamina D.

Dacă medicul nu poate lega schimbările de dispoziție ale copilului de o problemă fizică, acesta te poate îndruma către un profesionist în sănătate mintală, cum ar fi un terapeut, un psiholog pentru copii sau un psihiatru.

Pentru a diagnostica depresia, specialistul va discuta atât cu tine, cât și cu copilul. Te va întreba despre comportamentul și starea de spirit a copilului. Îi va cere copilului să spună despre orice simptome pe care le observă și când le observă. De asemenea, ar putea dori să discute cu profesorul copilului pentru mai multe informații despre simptome.

Cum se tratează depresia la copii

Există două modalități principale de a trata depresia la copii: terapie prin vorbire și medicamente. Ambele tratamente pot funcționa singure, dar par să funcționeze mai bine împreună.

Terapie cognitiv-comportamentală

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) îi ajută pe copii să învețe să gândească mai pozitiv despre ei înșiși, despre trecutul și viitorul lor. Îi poate ajuta să gestioneze anxietatea și comportamentele negative, învățându-i abilități de adaptare și tehnici de relaxare.

Medicamente

Cele mai comune medicamente antidepresive pentru copii sunt inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Aceste medicamente cresc nivelul de serotonină din creierul copilului. Serotonina este o substanță chimică care poate ajuta la creșterea sentimentelor lor de fericire și bunăstare.

×